Közéleti Akadémia

A hétvégén közéleti szereplőkkel találkozhattak és beszélgethettek vezetőképzőseink Tihanyban.

Minden évben a Közéleti Akadémiánk vezetőképzősei találkozhatnak Tihanyban a politikai közösségünk vezetőivel, meghatározó gondolkodóival.

Vezetőképzőnknek hagyományosan a  tihanyi Bencés Apátság ad otthont évről évre. Az apátságban az első előadásunk vendége Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere volt. A vezetőképzősök megtudhatták, hogy milyen tényezők fenyegetik leginkább ma Magyarország biztonságát, valamint, hogy hogyan alakult a fenyegetettség az elmúlt időszakban. Ezen kívül szó volt még a külföldi missziókban tevékenykedő magyar rendőrökről, és az ezekben a küldetésekben szerzett tapasztalatokról is.

A pénteki nap utolsó beszélgetésén Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár úr volt a vendégünk. Államtitkár Úr mesélt a személyes és a politikai életútjáról, a menekültválságról, valamint az aktuális nemzetközi helyzetről is beszélgetett a résztvevőkkel.

Szombaton vendégül láttuk Kocsis Mátét, a Fidesz frakcióvezetőjét, akivel az európai parlamenti választásokról beszélgettünk. A választás mellett szó volt a fiatalok szerepéről a közéletben, illetve elmondta azt is, hogy mit tanácsol a közélet iránt nyitott fiataloknak.

Ezt követően Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztossal beszélgettek a vezetőképzősök. Biztos Úr elmondta, hogyan állnak az olyan magyar kisebbségeket ért atrocitások ügyei, mint például a székely zászló kitűzéséért megbírságot megyei elnök esete Romániában vagy például, hogy hogyan tudunk segíteni a román bíróság által öt év börtönre ítélt, terrorizmussal vádolt székelyföldi aktivistákon. Zárásként a Kőrösi programot ismerhették meg jobban a résztvevők.

Az utolsó előadáson a konzervativizmusról és a progresszióról beszélt Böszörményi Nagy Gergely, a Design Terminal főigazgatója. Számos téma mellett arról is beszélgettek az előadáson, hogy míg a konzervativizmus a természetes adottságokat tiszteletben tartja, addig a progresszív gondolkodás már a legalapvetőbb biológiai kötöttségeket is megkérdőjelezi és támadja. Felmerül a kérdés, hogy egy ilyen agresszív, egyes esetben a fizikai racionalitást is figyelmen kívül hagyó politikai programmal szemben hogyan lehetséges védekezni?

 

 

 

2019.03.13.

Kapcsolat