A kommunizmus áldozataira emlékeztünk

Mint minden év szeptember elején, a Politikai Elítéltek Közössége idén is a kommunizmus áldozataira emlékezett a Memento: az 1945 és 1956 között kivégzettek emlékművénél Budapesten. A megemlékezésen beszédet mondott Böröcz László, a Fidelitas elnöke, majd dr. Vincze Géza alelnökkel a szervezet nevében koszorút helyezett el az áldozatok emlékművénél.
Az 1945 és ’56 között kivégzett és mártírhalált halt hazafiakra, valamint az elnyomó rendszer áldozataira emlékezett a Magyar Politikai Elítéltek Közössége a Memento emlékműnél pénteken. Boross Péter volt miniszterelnök, a Szabadságharcosok Közalapítvány kuratóriumi elnöke a történelmi homály eloszlatásáról beszélt az eseményen.
 

Boross Péter felhívta a figyelmet, hogy tovább kell adniuk történeteiket azoknak akik átélték a korszakot, mert ők tudják a legtöbbet arról, hogy pontosan mi és hogyan történt. Úgy véli látni a történészek igyekezetét, de szerinte olykor nem pontosan azt adják vissza, amit a szemtanúk mondanak. Hozzátette, érti ennek okát, azaz hogy a meghamisított, torzított dokumentumokból nehéz rekonstruálni a történelmet.
 
Az én generációm tagjai már szabad világba születtek. A diktatúra – amely szüleink, nagyszüleink életét tönkretette – számunkra történelem. Mi nem éltük meg. Talán nem is értjük igazán - mondta Böröcz László, a Fidelitas elnöke.
 
Vigasz, bár csekély vigasz az elvett, tönkretett életekért, hogy ma már néven nevezhetjük a gyilkosokat, hogy beszélhetünk a gaztettekről, hogy meggyászolhatjuk a meggyilkoltakat. Hogy emlékezhetünk. És emlékezni is fogunk - folytatta beszédét Böröcz László.
 
A Fidelitas elnökeként azt ígérhetem szüleinknek, nagyszüleinknek: nem engedjük homályba merülni a kommunizmus rémtetteit és megpróbálunk hűek lenni ahhoz az áldozathoz, amelyet egy szebb, egy jobb világért hoztak - fogalmazott a Fidelitas elnöke.

 

2015.09.12.

Kapcsolat