Fidelitas Nyári Szabadegyetem 2015

Idén ismét a már megismert helyszínen, Mátrafüred-Sástón szerveztük meg a Fidelitas nyári szabadegyetemét, ahol megint az interaktív közösségépítésé, a közösségi szellemet erősítő együttlété és a hatékony csapatmunkát fejlesztő bulié volt a főszerep. Az előadások, kerekasztal-beszélgetések mellett mindenkit megmozgató vetélkedők, csapatjátékok és koncertek is vártak a közel 300 résztvevőre.
A négynapos rendezvény első estéjén Hegedűs Barbara és Jakab Jácint országos alelnökök köszöntötték a résztvevőket, ismertették a programokat és a csapatversenyek menetét. Az előre régiók, megyék, csoportok szerint 10 csapatba osztott fiatal vacsora után szórakoztató játékok segítségével ismerkedhetett egymással és a csapatkapitányokkal.

 

A szabadegyetem alatt minden csapat egy elképzelt párt szerepébe bújt. A rendezvényen zajló választási kampány során a pártoknak a minél nagyobb népszerűség elérésére kellett törekedniük, melyet az egyes csapatversenyeknél, feladatoknál pontok megszerzésével érhettek el.  Csütörtök este sorsolással döntöttük el, ki melyik pártot fogja képviselni a csapatversenyek során, ez alapján elkezdődhetett a név, szlogen, program kitalálása, majd felkészülés a csapatversenyekre. Az első napot Kowalski meg a Vega koncert zárta és egy hatalmas táborindító buli Dj Splashel.
 

Pénteken Média és politika című kerekasztal-beszélgetéssel kezdődtek a napi programok Bayer Zsolt, a Magyar Hírlap főmunkatársa, Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője, valamint Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztő-lapigazgatója részvételével. Szó esett az Orbán-Simicska ellentét részleteiről, illetve ennek következményeiről a médiában, továbbá aktuálpolitikai témákról (bevándorlásról, Európai Unióról és Magyarország gazdasági helyzetéről) beszélgettek vendégeink.
 
 
Délután Chikán Attila, volt gazdasági miniszter, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára és Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője gazdasági kérdésekről beszélgettek egymással. Szó volt többek között az elmúlt néhány év gazdasági növekedéséről Magyarországon, a monetáris politikáról, a válságkezelésről, az államadósságról és a magyar gazdaságot érintő külső, elsősorban az európai gazdasági folyamatokról, illetve a banki privatizációról.
 

Este a csapatversenyek első fordulójában bemutatkoztak a fiktív pártok, mindenki ötletes szlogent, nevet talált ki, sőt volt olyan csapat, melynek tagjai videót is forgattak. A bemutatkozást gyorsasági szellemi vetélkedő követett. Este ismét a bulizásé volt a főszerep, Dj Newl zenélt hajnalig.
 

Szombat délelőtt Dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, a Magyar Rektori Konferencia elnöke Böröcz Lászlóval, a Fidelitas elnökével beszélgetett az egyetemi politizálásról, közéletről. Böröcz László nyugat európai példákat felsorolva érvelt amellett, hogy a hallgatók szabályozott keretek között létrehozott politikai ifjúsági szervezetei pozitívan hatnának az egyetemi közéletre, a vitakultúra és a közéleti tájékozottság fejlesztésére. Dr. Bódis József kifejezte aggályait, szerinte, ha beengedik a politikai pártok ifjúsági szervezeteit az egyetemekre, politikai perpatvarrá válnak az intézmények, de kíváncsian vár egy részletes javaslatot a szabályozásra, nyitott az erről folytatott párbeszédre.
 

Délután Kövér László, az Országgyűlés elnöke Fiatalok a Polgári Szövetségben címmel tartott előadást. Házelnök úr a közelmúlt politikai kérdéseiről és a Fidelitas szerepéről fejtette ki véleményét.
 

Este a csapatversenyek második fordulójában a fiktív pártok választott szóvivőinek Balogh Ákos Gergely, a Mandiner főszerkesztője és Pindroch Tamás, a Magyar Hírlap főmunkatársa, az Echo TV műsorvezetőjének kérdéseire kellett válaszolniuk, majd a harmadik fordulóban a csapatok képviselői egy-egy aktuálpolitikai kérdésről vitatkoztak egymással. Szoros küzdelem után a „Szaft” nevű budapesti csapaté lett a győzelem. Este búcsúbuli következett DJ Szabó Lacival.

Vasárnap délelőtt fakultatív program keretében a közeli kilátóhoz és Sástó környékére kirándulhattak a túrázni vágyók, de többen a közelben lévő Oxygen Adrenalin Park kihívásait választották zárásképpen.

2015.06.29.

Kapcsolat