„Essünk neki a hús-vér problémáknak!”

Ezzel az egy mondattal akár össze is lehetne foglalni azon gondolatok esszenciáját, amelyek a Fidelitas Humán Kabinet alakuló ülésén megfogalmazódtak május 22-én. Bemutatkoztak a kabinet vezetői és elkezdődött az ötletelés a jövőben megvalósítandó tervekkel kapcsolatban.
Mohay Gergő beszámolója:
 
Május 22-én tartotta alakuló ülését a Fidelitas Humán Kabinet, melynek új vezetője, Bodrogi Richárd, a két helyettese pedig Barna Judit (Juju) és Kovács Anikó lett. Az ő bemutatkozásuk után a leköszönő elnök, Kaltenecker Dániel értékelte a Humán Kabinet előző két évét és levonta a tanulságokat. Megemlítette a kabinet által szervezett nagy sikerű történelemversenyt, felidézte a Palkovics László államtitkár úrral és Baán Lászlóval való beszélgetéseket, valamint emlékeztetett, hogy a kabinet részt vett a Pszichológus Kamara működését szabályozó törvényjavaslat előkészítő munkájában is. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy tapasztalatai szerint a Fidelitasban nem elég vonzó egyelőre a szakmaiság, erre a továbbiakban érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni. Dani később bejelentette, hogy várhatóan október 10-én lesz egy konferencia az ifjúsági törvényről, ami közös projekt a Jogi Kabinettel, ebből érdemes minél több embernek kivenni a részét.
 
Ami a szervezeti felépítést illeti, az új vezetőség rámutatott, hogy a munkacsoport alapú rendszer nem elég hatékony a kabineten belül, mert széttöredezettséget okoz. Ehelyett érdemes a projektek köré szervezni a kabinet életét, így lehetőség van az egyéni ötletek kibontakoztatására is. A vezetőség tagjai fontosnak tartják, hogy ha valaki megszervez valamit, az részesüljön a megfelelő elismerésben is, ne érezze úgy, hogy hiába dolgozott. Bodrogi Richárd biztatott is mindenkit arra, hogy akinek építő ötlete van, az ne habozzon megosztani a közösséggel.
 
És hogy mi tartozik a kabinet hatáskörébe? A Humán Kabinet, már csak nevéből fakadóan is a humánummal, az emberrel foglalkozik. Mivel ez kellően tág fogalom, ezért „sorvezetőül” a kabinet azokat a területeket tekinti magáénak, amelyek az Emberi Erőforrás Minisztériuma hatáskörébe tartoznak.
 
Juju fog a kultúrával kapcsolatos ügyekért felelni. Fontosnak tartja, hogy kommunikáljuk a kormányzat fiatalok érdekében indított programjait, mint például a Cseh Tamás programot, melynek keretében kezdő tehetséges együttesek kaphatnak támogatást vagy a Nemzeti Tehetség Programot, amelyről szintén keveset hallunk, pedig pont a mi generációnkat érinti. Az egészségügy területén egy szakkonferencia megszervezését jelentette be, mint célt, amelynek témája a sokakat érintő ételintolerancia és inzulinproblémák.
 
Kovács Anikó matematikatanárként az oktatás területére lát rá testközelből, így ő ezen a téren fog hasznos tanácsokkal szolgálni az elnökségnek és a kabinetnek. De ő is szívesen foglalkozik sport és egészségügyi kérdésekkel is.
 

A társadalmi felzárkózás és a szociális ügyek terén természetesen folytatódnak az eddigi adomány-, és ajándékgyűjtési akciók. Emellett azonban nagyon fontos, hogy ne csak Budapesten legyünk aktívak, hanem menjünk le vidékre, ismerjük meg a súlyosan elmaradott térségek mindennapjait. Nem mennénk üres kézzel, informálisan már megfogalmazódott akár segélyszervezetek munkájába való pár napos besegítés ugyanúgy, mint állampolgári vagy pénzügyi ismeretek tanítása fiataloknak egy alapos gyorstalpaló keretében.
 
A kabinetülésen megtisztelt minket jelenlétével Varga-Bajusz Veronika, második kerületi csoportelnök is, aki az EMMI-ben főosztályvezető ifjúságügyi területen. Elmondása szerint nagy szükség van arra, hogy a minisztériumi alapos szaktudást kiegészítsék a „hús-vér fiatalok”, ebben az esetben a mi tapasztalataink.
 
Én a magam részéről csak javasolni tudom, hogy minden érdeklődő idejéhez és lehetőségeihez mérten jelentkezzen a Humán Kabinetbe és vegye ki a részét abból a nem kis munkából, amit ezeknek az impozáns céloknak a megvalósításával jár. Azt már előre lehet sejteni, hogy az erre fordított idő nem fog kárba veszni!
 

2015.05.28.

Kapcsolat