Somogyország 2020 gazdasági konferencia

A Fidelitas Gazdasági Kabinet „Somogyország 2020” címmel június 21-én a Kaposvári Egyetemen rendezte meg gazdasági konferenciáját, melynek célja a Dél-Dunántúl régió és Somogy megye fejlődési lehetőségeinek megvitatása, az elkövetkező időszak fejlesztési terveinek ismertetése és a régió kitörési pontjainak vizsgálata volt.

Meghívott előadóink és beszélgetőpartnereink segítségével arra kerestük a választ, hogy milyen jövőképe van a régió gazdasági szereplőinek és elindul-e a felzárkózás, a fejlődés útján a Dél-Dunántúl. A konferencia főszervezői Beck Zoltán kabinetvezető, Ary Tamás szakmai vezető és Szijártó Adrienn tréner voltak. A szervezésben részt vett továbbá Bánki Balázs kabinetvezető-helyettes, Antal Kristóf kabinetvezető-helyettes és Révész Christian a Kabinet Vállalkozói Fórumának vezetője. A rendezvény fő támogatói a Fino-Food Kft. és az MNT Üzleti Tanácsadó Kft., kiemelt támogatói pedig a LACZKO Pálinka Kézműves Műhely, a Melone Divat, a Future of Media és a Kapos Aranya Szociális Szövetkezet voltak.

Miután Beck Zoltán kabinetvezető köszöntötte a konferencia vendégeit, a nyitóelőadásában Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke bemutatta Somogy megye helyzetét, a 2014-20-as uniós tervezési ciklus fő vonalait. Hangsúlyozta a közigazgatás megyei szintű önállóságának és a helyi érdekképviseletek fontosságát. Fontos előrelépésnek tartja, hogy míg az előző fejlesztési ciklusban a szocialista kormányok csupán az uniós források 15%-át szánták gazdaságfejlesztésre, addig 2014-20 között ez az arány 60%. Somogy megye fejlesztésében kiemelkedő jelentőségű lesz az agrárium és a turizmus fejlesztése, illetve a helyi kis- és középvállalkozások támogatása.

A Kaposvári Egyetem részéről köszöntötte a konferencia résztvevőit, majd az egyetemnek a régió fejlődéséhez való tudományos hozzájárulásáról tartott előadást Dr. habil. Varga József, tudományos dékán-helyettes. A Kaposvári Egyetem kedvező hazai és nemzetközi megítéléssel, illetve sikeres és fejlődő partnerkapcsolatokkal rendelkezik. A Gazdaságtudományi Kar kiemelt területeinek számítanak az élelmiszermarketing, a terület- és vidékfejlesztés, a környezetvédelem, a fenntarthatóság és a társadalmi felelősségvállalás. Éppen júniusban ünnepelte egy éves évfordulóját az Iszlám Tudományok Kutatóintézete. Varga József intézetigazgató elmondta, hogy elsősorban gazdasági jellegű előadásokat és konferenciákat szerveznek, kapcsolatot alakítottak ki török és más iszlám kulturális intézményekkel, illetve támogatják az oktató- és hallgatócsere programokat.

Beck Zoltán
 
Gelencsér Attila
 
Dr. habil. Varga József
 

A FIVOSZ képviseletében Gál Andrea, a „Vállalkozz itthon” – TÁMOP 2.3.6 projekt vezetője bemutatta a fiatalok vállalkozóvá válását segítő pályázati lehetőségeket. A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének célja, hogy segítse a következő vállalkozói generációt és megteremtse azt a vállalkozói réteget, akik cégeiket hosszútávon sikeresen vezetve megerősítik a KKV szektort és hozzájárulnak egy sikeres nemzetgazdaság megteremtéséhez. A FIVOSZ a fiatal magyarországi vállalkozók és vállalkozó kedvű fiatalok közössége és hivatalosan elismert érdekképviseleti szerve mind hazánkban, mind az EU-ban. Gál Andrea projektvezető kitért arra, hogy a FIVOSZ-nak számos külföldi ország hasonló szervezetével van élő kapcsolata, és tervezik közös programok megvalósítását a jövőben.

A „Vállalatfinanszírozás a régióban” panelbeszélgetés résztvevői Pál István az OTP Bank dél-dunántúli régiós ügyvezető igazgató-helyettese, Huber Zoltán a Somogy Takarék ügyvezető igazgatója és Fábián Gergely MNB makroprudenciális elemzési főosztályvezető voltak. A beszélgetőpartnerek egyetértettek abban, hogy a régió fejlődéséhez kiemelkedően fontos szerepe van a hitelintézeti finanszírozásnak. Pál István hangsúlyozta, hogy befektetéseket kell ebbe a régióba hozni, és népszerűsíteni kell a beruházási hiteleket, hiszen a fejlesztésekhez és a gazdasági növekedéshez szükséges beruházási hitelállomány nálunk Nyugat-Európához képest alacsony. Huber Zoltán megjegyezte, hogy az utóbbi időben az ügyfelek kamatérzékenysége erősen megnőtt. Szerinte a mezőgazdaságra épülő feldolgozóipar fejlesztése és élénkítése lehet a kitörési pont. Fábián Gergely kiemelte, hogy az MNB Növekedési Hitelprogram keretében Somogy megyében eddig 28 milliárd forintot helyeztek ki, aminek a 40%-át a mezőgazdasági finanszírozás tette ki. A program sikeres gazdasági és versenyélénkítési szempontból. Úgy tapasztalja, hogy a válság óta kisebb a regionális önállóság, központosítottabb a hitelkihelyezés. Szerinte bár Lengyelország és Szlovákia lehagyott minket, a lemaradás behozható az uniós források helyes, gazdaságot élénkítő felhasználásával.


Az ebédet és a Fino-Food főtámogatónk termékkóstolóját követően Fábián Gergely főosztályvezető előadásában bemutatta az MNB Növekedési Hitelprogram vállalati hitelezésben betöltött szerepét és eredményeit. A 2013 júniusában a monetáris politikai eszköztár elemeként elindított NHP az elmúlt évben fontos szerepet játszott a KKV-k hitelezésének élénkítésében és pénzügyi stabilitásuk megerősítésében, a devizaalapú hitelek arányának csökkentésében, illetve közvetetten az ország külső sérülékenységének csökkentésében.

Ary Tamás, kabinetvezető-helyettes, szakmai vezető bemutatta a Fidelitas Gazdasági Kabinet tevékenységét, amely az elmúlt másfél évben több mint hetven programot szervezett. A programok között voltak konferenciák, előadások, panelbeszélgetések, vitaestek, vállalkozói fórumok, tréningek, sportesemények, jótékonysági rendezvények, kirándulások és közösségi programok. A Gazdasági Kabinet egy szakmai alapon szerveződő közösség, egy szellemi műhely, amely a gazdasági kérdések iránt érdeklődő fiatalokat kívánja összefogni. Célul tűzi ki tagjai és az érdeklődő fiatalok tájékozottságának szélesítését, szaktudásának mélyítését, készségfejlesztését, a Fidelitas szakmai tekintélyének emelését. Az elmúlt időszak fő szakmai témái a következők voltak: az ifjúság jövője, az oktatási rendszer helyzete, nemzetünk sorskérdései, nemzetgazdasági kérdések, a monetáris és a fiskális politika lehetőségei, hazánk gazdaságstratégiája, keleti nyitás, pénzügyi fogyasztóvédelem, pénzügyi kultúra, földtörvény, rezsicsökkentés, KKV-k helyzete és lehetőségei.

Olsovszky Árpád, az Új Nemzedék kaposvári irodavezetője, a Kaposvári Egyetem PhD hallgatója bemutatta az Új Nemzedék programot, amelynek célja a fiatalok boldogulásának és munkaerőpiaci felkészülésének segítése. A program gerincét egy ifjúsági életpálya-modell kialakítása és a gyakorlatba való bevezetése adja, amely már 12 éves kortól segíti a pályaválasztás meghozatalát, a felkészülést a továbbtanulásra, illetve erősíti a fiatalokban a magukról való gondoskodás szemléletét és a felelősségvállalást.


Az „Agrárium-élelmiszeripar, mint régiós kitörési lehetőség” panelbeszélgetés résztvevői Egyed László Fino-Food Kft. ügyvezető igazgató, Ádám János Bóly Zrt. vezérigazgató és Hollósy Tibor, a Kométa 99 Zrt. ügyvezető igazgató-helyettese voltak. Egyed László, a több mint 120 éves tejfeldolgozási hagyományra visszatekintő Fino-Food Kft. ügyvezetője és tulajdonosa szerint a vállalati működés során alapvető fontosságú a folyamatos fejlődés. A család tagja a FINO-TEJ Szövetkezetnek, amely jelenleg napi 200 ezer liter friss tejet szállít a tejüzembe. A FINO-TEJ Szövetkezet az elmúlt nyolc év alatt az ország második legnagyobb tejtermelői csoportjává vált. A FINO-FOOD Kft. és a vele integrációban dolgozó társaságok 500 családnak biztosítják a napi megélhetést.

Meggyőződése, hogy csak megbízható termékpalettával, minőségi termékekkel és folyamatos innovációval lehet sikereket elérni.

Hollósy Tibor a sertésvágással és a termelési folyamatok teljes skálájával foglalkozó cég 20 éves ügyvezetői tapasztalatai alapján úgy látja, hogy a külföldi és a hazai piacokra is csak jó minőségű termékekkel lehet sikeresnek lenni. Csaknem 500 főt alkalmaznak, az orosz piac és a keleti nyitás számukra is nagy kihívás, emellett jelen vannak az olasz piacon is. Szerinte érdemes több lábon állnia a nagy cégeknek is, ők is szétválasztották feldolgozott termékeket és az élőállat beszállítást. A vásárlóknak fontos a megfelelő ár-érték arány, a nyomon követhető, megbízható termelés. Az export kapcsán kiemelte, hogy nagyon törékenyek az exportpiacok, hibázni nem lehet. Ennek ellenére tovább szeretnének terjeszkedni és fejlődni.

Ádám János a hús- és tejiparban meghatározó szerepet betöltő cég vezérigazgatójaként a minőségben hisz. Szerinte a megbízható minőségért a vásárlók többet is hajlandók bizonyos keretek között fizetni. Azt bíztató jelnek tartja, hogy az élelmiszer- és az agráripar is sokkal letisztultabb az utóbbi időben, a rossz minőségű termékek egyre inkább eltűnnek a hazai piacról. Szerinte a génmódosításoktól mentes, folyamatos fejlesztés, és az európai, amerikai tapasztalatok hazai rendszerre való adoptálása is szükséges a fejlődéshez. A távlati célok megvalósításához mindhárman kiemelték a fiatalok szerepét, a jövőbeni szakemberek képzésének, és a külföldi szakmai körutak hazai adoptálásának szükségességét. Ezáltal lehet ugyanis hatékonyan növelni a cégek termelékenységét, így Magyarország versenyképességét a Közép-Kelet Európai Régión belül is.

A konferenciát a „KKV szektor üzleti környezete” panelbeszélgetés zárta, melynek résztvevői Horváth Ákos Mad-Day Kft. tulajdonos és igazgató, illetve Győrffy Lajos Mantrani Cipő -DMGO Kft. tulajdonos és igazgató voltak. Az Mad-Day Kft. két fő tevékenysége az építőipari generálkivitelezés és ingatlankezelés. A DMGO Kft. pedig a Kaposvár Plázában és a budapesti WestEnd City-ben nyitotta meg a Mantrani Cipő üzletet. A beszélgetés során betekintést nyerhettünk a helyi kis- és középvállalkozói lét világába. A KKV-k erősödése közös érdekünk, hiszen a helyi értékek megőrzésében, a helyi érdekek képviseletében, a lokalitások gazdasági önállóságának és önrendelkezésének fenntartásában kulcsfontosságú a stabil helyi kis- és középvállalkozói réteg léte. Horváth Ákos és Győrffy Lajos egyetértettek abban, hogy a nagyvállalatok erőfölényén és a nehezebb finanszírozási lehetőségeken túl sokszor azért buknak el a vállalkozások, illetve sikertelenek a pályakezdők, mert nem eléggé céltudatosak, nincs meg bennük a kellő szakmai alázat és kitartás.

 

Horváth Ákos
 
Győrffy Lajos

Ary Tamás, a Fidelitas Gazdasági Kabinet szakmai vezetője zárszavában köszönetet mondott a konferencia vendégeinek, résztvevőinek, támogatóinak és a Kaposvári Egyetemnek, akik mind hozzájárultak a rendezvény sikeréhez.

Fidelitas Gazdasági Kabinet

2014.06.30.

Kapcsolat