Ima és gyertyagyújtás

2014. január 29-én a Fidelitas Nemzetpolitikai Kabinet és a Külügyi Kabinet tagjai egy közös imádságra gyűltek össze a Budai Szent Flórián Görög Katolikus templomban, ahol a kárpátaljai magyarságért és az ukrán népért celebrált szent liturgiát Gánicz László segédlelkész. A mise után a fiatalok a templom melletti Sevcsenko térre vonultak, ahol a híres ukrán költő, Tarasz Hrihorovics Sevcsenko szobránál meggyújtották mécseseiket, hogy így fejezzék ki együttérzésüket és szolidaritásukat.
Ladó Balázs, a Fidelitas Nemzetpolitikai Kabinetjének vezetője először is köszönetét fejezte ki a résztvevőknek, hogy a hideg időjárás ellenére is megjelentek. Kifejtette, hogy aggasztó hírek érkeznek Ukrajnából és ahogyan a kormány közleménye is fogalmaz - "Félő, hogy a magyar kisebbség az ukrán szélsőségesek céltáblájává válik."

Faragó Csaba, a Fidelitas Külügyi Kabinetjének vezetője kihangsúlyozta, hogy tiszteletben tartják más ország belügyeit, hiszen mi magyarok is jól tudjuk, hogy milyen az, amikor abba - ilyen-olyan módszerekkel - megpróbálnak beleszólni. Tűrhetetlennek nevezte, hogy a rendőrség erőszakot alkalmaz békés, a demokratikus jogaikat gyakorló tüntetők ellen, mint ahogyan az történt 2006-ban Magyarországon is, amikor Gyurcsány Ferenc a békés tömegbe lövetett, sokaknak súlyos sérüléseket okozva. A kabinetvezető beszédében kihangsúlyozta, hogy - "Örömünket fejezzük ki, hogy az EU-nak van közös kül- és biztonságpolitikája és reméljük, hogy Ashton főtárgyaló asszony sikeresen fog tudni közvetíteni a felek között a békés rendezés érdekében és támogatjuk Ukrajna mélyebb EU integrációját."
 

A rövid beszédek elhangzása után a rendezvény zárásaként a résztvevők a szobor talpazatánál elhelyezték mécseseiket.

fidelitas.hu
 

2014.01.31.

Kapcsolat