Tisztelet a bátraknak! - megemlékezés a budapesti Fidelitas szervezésében

Március 15. szervezetünk számára a magyarságunk fennmaradásába vetett feltétlen hitről és a márciusi ifjak elszántságáról szól, amely csaknem 170 éve példaként kell, hogy szolgáljon a kor magyar ifjúságának. A budapesti Fidelitas Pilvax közben tartott megemlékezésén beszédet mondott Böröcz László, a Fidelitas elnöke és Varga-Bajusz Veronika, budapesti elnök. A beszédek után a huszárnak, menyecskének öltözött fiatalok végigsétáltak a Váci utcán, ahol kokárdát osztogattak és Kossuth nótákat énekeltek.
Böröcz László, a Fidelitas elnöke visszatekintve a jeles nap történelmi eseményeire Petőfi Sándort idézte: „Nagyapáink és apáink, míg a század elhaladt, Nem tevének annyit, mint mink Huszonnégy óra alatt.”- majd hozzá tette „És valóban, a márciusi ifjak örök időkre beírták nevüket a magyar történelem könyvébe, példát adva bátorságból, hazaszeretetből. S ha a túlerő le is győzte szabadságharcukat, március 15-e emlékét, és a szabadság iránti olthatatlan vágyat már soha többé nem lehetett kitörölni a magyarok szívéből.”
 

Dr. Varga-Bajusz Veronika, szervezetünk budapesti elnöke arról beszélt, hogy mit jelent a Fidelitas számára március 15. és a márciusi ifjak hősiessége: „Ismervén a Fidelitas hazaszeretetét, nem volt olyan köztünk, aki kamaszként, lánglelkű fiatalként ne szavalta volna el a Talpra magyart teljes átéléssel, aki ne érezte volna át szívében is a történelem órák alatt a magyarokat ért igazságtalanságok mélységét, majd az 1848-'49-ess forradalom és szabadságharc hevét és igazságosságát. Ez az, ami közvetlenül összeköt minket a márciusi ifjakkal, a feltétel nélküli hazaszeretet.”
 
 
A beszédek után N. Szász Adrián, a 12. kerületi Fidelitas alelnöke szavalta el Schmidt János Tűzd fel! című versét, majd a tradicionális magyar kosztümökbe - huszárnak és menyecskének - öltözött fiatalok Kossuth nótákat énekelve és kokárdákat osztogatva vonultak végig a Váci utcán.

2016.03.17.

Kapcsolat