Éld át a történelmet! döntő

100 évvel ezelőtt zajlott az első világháború vagy az angolszász tradíció szerinti „Nagy Háború”, mely nemcsak az egész XX. századot határozta meg, de árnyéka az új évszázadra is rávetül. Az évforduló alkalmából a Fidelitas által szervezett interaktív országos történelemverseny Magyarország első világháborúban betöltött szerepével, a harcok hazánkra gyakorolt hatásával foglalkozott.
A Fidelitas mindig is fontosnak tartotta, hogy felhívja a fiatalok figyelmét történelmünk ismeretének fontosságára. Ennek szellemében már több országos történelemversenyt szerveztünk, többek között a rendszerváltoztatásról és az ’56-os forradalomról Mansfeld Péter emlékére. 

Célunk továbbá, hogy a határon túli magyar fiataloknak is lehetőséget teremtsünk ezeken a versenyeken való részvételre, ezzel is erősítve nemzeti összetartozásunkat, identitásunkat, valamint az anyaországi és a határon túli magyar fiatalok közötti kapcsolatot. 

Az idei verseny első fordulójában október közepétől egy online, rövid kérdésekből álló feleletválasztós tesztet kellett kitölteniük a jelentkezőknek. Az első fordulóban több mint 200 középiskolás vett részt hazai és határon túli középiskolákból.
 
A november 27-i döntőbe az első 30, legjobb tesztet író tanuló került be. A megmérettetés első részében az online teszthez hasonló rövid kérdésekre kellett válaszolniuk a diákoknak, aki előbb tudta a helyes választ, pontot szerzett. A 30 döntős diákból a megszerzett pontok alapján került ki az a 10 versenyző, akiknek egy rövid kiselőadást is kellett tartaniuk. A prezentációkhoz előre megadtuk a válaszható témákat és az ajánlott irodalmat a felkészüléshez.
 
 

A zsűri tagjai, Baranyi Tamás Péter történész, Stencinger Norbert, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi tagja, középiskolai tanár, Vági Attila politológus, történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottság kutatási osztályvezetője állították össze a kérdések, feladatokat is. Ezúton is köszönjük, hogy a verseny szakmai színvonalát biztosították.

 

 

 

Vági Attilának, illetve a Műszaki Kiadónak külön köszönjük a döntős diákoknak felajánlott Kidolgozott emelt szintű történelem érettségi tételek 2015 című könyveket. A Kommentár Alapítványnak pedig a felajánlott közéleti és kulturális folyóiratokat. A nyertesekre a könyveken, emléklapokon és az okleveleken kívül további értékes nyeremények, szórakoztató elektronikai eszközök vártak. A győztes diák ezen kívül elviheti osztályát a Nemzeti Színház egyik előadására. A Hadtörténeti Múzeumnak szintén meg szeretnénk köszönni, hogy a verseny döntőjéhez helyszínt biztosítottak és egy múzeumpedagógiai foglalkozáson is részt vehettek a döntőbe jutott diákok.

Gratulálunk az első négy helyezettnek, sorrendben: Fábián Erik a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnáziumból, Tauzin Márk a budapesti Addetur Baptista Gimnáziumból, Mátyás Györgyi a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnáziumból és Sarka Bernadett a sárospataki Árpád Vezér Gimnáziumból.

Jövőre egy újabb izgalmas témában ismét szervezünk országos történelemversenyt középiskolásoknak.

2015.11.30.

Kapcsolat