Fesztivál Kerekasztal

A Budapesti és a III. kerületi Fidelitas "Fesztivál kerekasztal" címmel szervezett pódiumbeszélgetést augusztus elején a magyar fesztiválok jelenlegi helyzetéről és jövőjéről Gerendai Károly, a Sziget fesztivál és a Sziget Kft. alapítója, Lobenwein Norbert, a Volt fesztivál és a Balaton Sound alapítója, valamint Gaál Levente, művésznevén Levi da Cruz részvételével, aki elsősorban Ibizán és az Egyesült Államokban ismert DJ, de nagynevű nemzetközi fesztiválon is (pl. Tomorrowland) rendszeresen fellép. A beszélgetés után egy kis meglepetéssel is készültek a szervezők, hiszen a résztvevők között 5 db Sziget belépőt sorsoltak ki.
Az est házigazdája, a III. kerületi Fidelitas elnöke, dr. Pulay Ádám felvezetőjében elmondta, a Fesztivál Kerekasztal a Budapesti Fidelitas és a III. kerületi Fidelitas közös szervezésében létrejött, zenés állófogadással egybekötött pódiumbeszélgetés, melynek fő célja, hogy a szervezeten belül megágyazzunk egy olyan, fiatalok számára érdekfeszítő és szórakoztató rendezvénysorozatnak, melyet éves rendszerességgel szerveznénk meg, és amely kizárólag hazánk egyik nagy sikertörténetéről, a fesztiváliparról szól.
 

Gerendai Károly részletesen beszélt a magyar fesztiválipar helyzetéről, jövőképéről. Kifejtette, nem hogy nincs okunk szégyenkezni, de egyenesen büszkék lehetünk fesztiváljainkra, hiszen a Balaton Sound, a Volt és a Sziget sorban nyerik a nemzetközi díjakat, olyan szolgáltatást nyújtanak, olyan lineup-pal rendelkeznek, hogy világviszonylatban is kiemelkedőnek mondhatók. Elmondta, hogy a Sziget a mai napig az egyik legolcsóbb fesztivál, az árakat belvárosi vendéglátóhelyek áraihoz igazítják, és a jegyár is sokkal kedvezőbb, mint nyugaton. Vannak ugyan olcsóbb fesztiválok, de azok gyengébb élményt nyújtanak.


Gaál Levente (Levi da Cruz) a nyugati fesztiválokkal vetette össze a magyar helyzetet, csatlakozott Gerendai véleményéhez és kiemelte, hogy egy elképesztő összegből finanszírozott belgiumi Tomorrowland, ami messze túltesz a Szigeten bevételben és jegyárban egyaránt, nem tud olyan komplex szórakozást nyújtani, mint a mi fesztiváljaink. A bulinak ott éjfélkor vége van, és a vendégek kénytelenek ekkor hazamenni. Másik kérdés, hogy a Tomorrowland-re 370 euró a 3 napos belépő, aminek a kifizetése mellett egy nyugati ember könnyedén elmegy még nyaralni is, míg a magyarok igyekeznek úgy időzíteni a szabadságukat, hogy elmehessenek egyik-másik fesztiválra – tehát teljesen különböző érzelmi töltetről és elvárásokról beszélhetünk, de tény az, hogy a magyar fesztiválok teljesen más kategóriát képviselnek, mint nyugati társaik. Mesélt a magyar DJ-k helyzetéről és képet kaphattunk a zenei piac alapvető működéséről is.

Lobenwein Norbert a Balaton Sound koncepciója és megalapításának körülményei kapcsán kifejtette, hogy ez volt az első prémium kategóriába sorolható fesztivál, amelynél arra helyezték a legnagyobb hangsúlyt, hogy luxus környezet mellett nyújtsanak minőségi zenei élményt. Ez a közönséget is formálta, de akkor még nem volt ilyen nagy divat fesztiválra járni. Az elmúlt 10 évben a fesztiválturizmus olyan lendületet kapott, ami mobilizálta a nemzetközi közönséget. Elmesélte, hogy rendszeresen járnak külföldi fesztiválokra tájékozódás céljából, de egyetért Gerendai azon véleményével, hogy a magyar fesztiválok nemzetközileg is megállják a helyüket.


A beszélgetés során és a közönség kérdéseire válaszolva szó esett még a fesztiváliparba fektetett állami hozzájárulásról, a fesztiválközönség átalakulásáról, a zenei irányzatok koncentrálódásáról, a mainstream versenyre gyakorolt hatásáról, de még a terrorizmus veszélye okozta aggodalmakról és a kapcsolódó intézkedésekről is.

A beszélgetést követően a Sziget Kft. jóvoltából 5db SZIGET napijegyet sorsoltunk ki, melyet a vendégek az e héten rendezett fesztiválon be is válthatnak.


Végül állófogadást tartottunk, melyhez a háttérzenét Levi da Cruz két órás mixe biztosította.

A rendezvény bensőséges hangulatban telt, a vendégek elmondták, nagyon örülnek a kezdeményezésnek, és jövőre  állnak elébe egy nagyobb és exkluzív fesztivál partival kibővített rendezvénynek.  

2016.08.10.

Kapcsolat