Szeptember 23, a Hulladékgyűjtés Világnapja

A Hulladékgyűjtés Világnapja alkalmából szeretnénk felhívni a figyelmet az újrahasznosítás és pazarlás csökkentésének fontosságára.

A Föld évente korlátozott mértékben képes csupán természetes erőforrásokat előállítani, mely lényegesen kevesebb, mint az éves emberi energiafelhasználás. 2020-ban a koronavírus-járvány okozta globális gazdasági leállások ellenére is augusztus 22-én elhasználtuk a bolygónk által egy évben megtermelt energiamennyiséget. A jelen fogyasztási szokásainkkal kiszipolyozzuk a Föld erőforrásait és évről évre pusztítjuk az életünket biztosító golyóbist.

Van azonban remény, amennyiben kihasználjuk a rendelkezésünkre álló lehetőségeket és tudatos hulladékgazdálkodással csökkentjük az energiaéhségünket. A hulladék, mint másodnyersanyag, visszajuttatása a gazdasági keringésbe komoly környezeti előnyökkel jár. Az újrahasznosítás a körforgásos gazdaság kulcsfontosságú része, amely hozzájárul a természeti erőforrások védelméhez. Minden évben a „hetedik erőforrás”, az újrahasznosított anyagok, hasznosításával több, mint hétszáz millió tonna széndioxid-kibocsátást takarítunk meg, mely az előrejelzések szerint 2030-ra egy milliárd tonnára nőhet. Az újrahasznosítás a jövőnkért folytatott harc egyik kulcsfontosságú eleme, ezért újra növelnünk kell a tudatos fogyasztást a pazarlás elkerülésének érdekében és szintén növelni kell a tudatos lakossági újrahasznosítást, mely nem állhat meg a szelektív hulladékgyűjtés szintjén.

Rengeteg olyan hulladék keletkezik egy átlagos háztartásban, amit egyszerűen fel lehetne használni a mindennapokban, így akár a lakás dekorálásara is. Rengeteg DIY ötlet kering az interneten, ezekből kiemelnénk három jó példát.

Biztos mindenkinek akad otthon régi CD lemeze, amit már nem használ, de nem tudja, hogy mit kezdjen vele. Ahelyett, hogy kidobnánk őket, nagyon sok ötletes dologra lehet újra használni ezeket; a madárriasztótól egészen a poháralátétig. Hogy lesz egy CD-ből esztétikus poháralátét? A már feleslegessé vált CD-t vonjátok be ragasztóval, majd textillel és várjátok meg, amíg megszárad és már jöhetnek is a vendégek egy hűsítő italra!

A másik, gyakran keletkező hulladéktípus a használt konzervdoboz. Ezekből egyszerűen varázsolhatsz kaspókat növények számára! Fogjatok egy üres konzervdobozt, mossátok ki alaposan, fújjátok le festékszóróval, majd a bemart részekre tekerjetek díszes madzagot, vagy ragasszatok kis köveket és már kész is van a díszes kaspó, amibe akár otthoni fűszereket is lehet ültetni.

Mivel már nyakunkon az ősz és ilyenkor a madarak etetésére nagy figyelmet kell fordítani, ezért, ha van használt teniszlabdás dobozunk, vagy üres műanyag flakonunk, könnyen készíthetünk belőlük madáretetőt. A műanyag henger tetejénél fúrjatok két lyukat, majd még négyet készítsetek a törzsébe is. Az alján vágjatok ki néhány nagyobb rést, a talpára pedig ragasszatok egy műanyag tányért. A szemben lévő lyukakba szúrjatok hurkapálcát, a tetején lévőkbe húzzatok madzagot. Amikor kész, töltsétek fel madáreleséggel és várjátok a szárnyas vendégek érkezését.

 

2020.09.23.

Kapcsolat