Emlékezzünk Nándorfehérvár hős védőire

Nemzetünk története nem csupán a múltunk, hanem jelenünk is

Az 1440-es évek vesztes csatákat, belpolitikai válságot, pártoskodást, a nyugati országok üres ígéreteit és reményvesztést tartogatott hazánk számára. Ebben a kilátástalannak tűnő korszakban Hunyadi János államférfihoz méltó programot hirdetett, egy kudarcokkal terhes, válságos évtized után, az összefogás erejére építve hitet adott elődeinknek, mely a déli határok védelmét, az ország katonai újraszervezését és belpolitikai stabilitását jelentette.

Dugovics Titusz önfeláldozó bátorságának, Kapisztrán János keresztény hitének és Hunyadi János kötelességtudatának hála a várnai csatavesztést követő bő egy évtized múlva már a nándorfehérvári diadalt ünnepelte az ország. Életüket Nándorfehérvár köti össze, mely a bátor küzdelmet, a dicső győzelmet és a földi pálya végét egyszerre jelentette számukra.

Emléküket megőrizzük, a keresztény Magyarországért vállalt áldozatukat soha nem feledjük.

A nándorfehérvári diadal évszázadok óta egyszerre jelképezi az Oszmán Birodalom európai terjeszkedésének fél évszázados megállítását, világraszóló győzelmet a félhold felett és a keresztény várvédők önfeláldozó küzdelmét a muzulmán hódítókkal szemben.

Számunkra az évforduló az ezeréves keresztény hazánk történelmének esszenciája, mely a Kárpát-medencében való megmaradásunk története. Ugyanakkor úgy tűnik, mintha csapdába került volna a történelem, ma ismét a déli határon lévő migrációs nyomás, a keresztény értékek relativizálása, a multikulturalizmus világmegváltó ígérete fenyegeti hazánkat.

A nándorfehérvári hősök története arra tanít bennünket, a Fidelitas tagjait, hogy a hihetetlennek tűnő vállalkozások azoknak sikerülnek, akik a múlt tisztelete mellett a jelenben élnek és megragadják a jövő lehetőségeit, akik értik a nemzedékük kihívásait, akik képesek megfogalmazni céljaikat és a nehézségek ellenére elég bátorságuk van ahhoz, hogy belevágjanak terveik megvalósításába.

Tisztelettel emlékezünk a nándorfehérvári várvédők világraszóló bátor kiállására a nándorfehérvári diadal 564. évfordulóján!

2020.07.22.

Kapcsolat

Központi iroda A Központi Iroda a Fidelitas életének, napi működésének központi szervezését hivatott ellátni. Az Iroda munkatársai: Dóri, Nóri, Zsani, Petra, Márk és Rajmi

fidelitas.hu szerkesztősége Cikk küldése, kapcsolatfelvétel: fidelitas@fidelitas.hu, sajto@fidelitas.hu

Az Iroda elérhetőségei: Cím: Országgyűlés Hivatala (Budapest, Széchenyi rkp. 19, 1055) 623. iroda Telefonos ügyfélszolgálatunk minden hétköznap 8-17 óra között érhető el az alábbi számon: +361 441 5752 E-mail: fidelitas@fidelitas.hu Levélcím: 1055 Budapest, Széchenyi rkp. 19.