Nem beszélni kellene, hanem cselekedni

Az Isztambuli Egyezmény ratifikálását a kormánypárti képviselők a többi közt azért nem támogatták, mert annak bizonyos pontjai ellentétesek a kormány migrációs politikájával és a társadalmi nemek szerinti meghatározást helyezi előtérbe a biológiai nemmel szemben. A kérdés az, hogy vajon mi segít jobban a családon belüli erőszak megfékezésében az uniós vagy a nemzetállami rendelkezés? Erre kereste a választ a Hír Tv Címlap című műsorában, Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke, Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője és Kroó Zita, lapunk munkatársa.

Ezt a témát nem lehet erőszakkal vagy ilyen típusú agresszív mentalitással megközelíteni, mint az ellenzéki képviselők tették – mondta Illés Boglárka. A Fidelitas elnöke úgy véli: az, hogy valaki áldozattá válik, vagy áldozattá válhat, arról nem tehet. Mint mondta: "nem ilyen típusú molinókkal vagy táblákkal kell bármit is kifejezésre juttatni, hanem konkrét cselekvéssel és támogatással." 

Az Isztambuli Egyezmény nem adna hozzá semmit a magyar jogszabályokhoz – jelentette ki Párkányi Eszter. Az Alapjogokért Központ elemzője elmondta: azok a bűncselekmények, amiket elítél az egyezmény, azok már a magyar Bűntető Törvénykönyvben szerepelnek. Minden más csak hangulatkeltés és a lopakodó jogalkotás része. Ugyanis, ha elfogadnánk az egyezményt, azzal a magyar jog részévé emelnék be a gender, mint társadalmi nem fogalmát.

A cikk teljes hosszában itt olvasható: https://www.origo.hu/itthon/20200507-isztambuliegyezmeny-cimlap.html?fbclid=IwAR2Hz9ZwQyulIPCRKjCuxiD2Spc96lCZLiWOQbV8jQoSKQ6kKRffVR_TBN4

2020.05.07.

Kapcsolat