Káros a generációkat egymás ellen hangolni

Egyértelműen a Fidesz-KDNP a legnépszerűbb a fiatalok körében – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Illés Boglárka, aki tavaly december óta a Fidelitas elnöke. A politikus szerint káros a generációkat egymás ellen hangolni, ezért a nemzedékek együttműködésében hisz. Illés Boglárka arról is beszélt, hogy ma egy fiatalnak az jelenti a valódi lázadást, ha konzervatív.

– Sokan aggódnak a Fidesz támogatói közül, hogy a párt nem tudja a fiatalokat megszólítani. A 2022-es választáson félmillió első szavazó lesz. Jogosan izgulnak a szimpatizánsok?
– Az önkormányzati választásokat követően még akkor is, ha voltak olyan települések, ahol nem az elvégzett munkának és a várakozásoknak megfelelő eredmények születtek, fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy összességében országszerte erősíteni tudtunk, a szavazatok 53,4 százalékát, mintegy kétmillió voksot kaptunk a 2014-es 51,2 százalék helyett. Az ellenzék csak 42 százalékot 46,5 százalék helyett. A megyei közgyűlésekben is vitathatatlan a többségünk. A fiatalokat a Fidesz nem veszítette el, hiszen még a kormánypárti szimpátiával nem vádolható közvélemény kutatók adatai szerint is egyértelműen a Fidesz-KDNP a legnépszerűbb a 18-29 éves korosztály körében is.

– Ön szerint mit láthatnak a fiatalok a kormányban?
– Számos pozitív lépés történt az elmúlt tíz évben a fiatalok érdekében. Az ifjúsági munkanélküliség például 2010 előtt bőven húsz százalék fölött volt, mára pedig a 10 százalékhoz közelít, ami jóval alacsonyabb, mint a 15 százalékot is meghaladó uniós átlag. Célunk, hogy a fiatalok megfelelő oktatás után megtalálhassák azt a munkahelyet, ahol egzisztencális biztonságot teremthetnek maguknak, és amely hozzásegíti őket ahhoz, hogy családot alapítsanak. A kétszer kéthetes külföldi nyelvtanfolyamot is nagy érdeklődéssel várták a fiatalok, de a diákhitel teljes elengedése három gyermek vállalása után, vagy a nyelvvizsgadíj visszatérítés és a KRESZ tanfolyam és vizsga díjának visszatérítése is fontos, a fiatalokat érintő intézkedés.

– Az ön feladata lesz legyőzni a Momentumot?
– A momentum egy balliberális kispárt. Az elmúlt 30 évben valamilyen néven mindig jelen volt a magyar politikai palettán az, amit képviselnek. Régebben, adott esetben akár a szüleik, SZDSZ-ként csinálták ugyanezt, vagy Centrum Pártként próbáltak zavart kelteni a magyar közéletben. Nem látni, mi az a magyar embereket szolgáló cél, amiért a Momentum valójában harcol, hiszen mindig valami ellen határozzák meg magukat. Azzal robbantak be a köztudatba, hogy ellehetetlenítették az olimpiai pályázatot. Pedig a közös sikerekre mindenkinek szüksége van, és a sportsikerek révén nemzetközi környezetben tudjuk bebizonyítani, hogy felvesszük a versenyt nálunk nagyobb, gazdagabb országokkal is. A Momentum kezdettől fogva destruktív módon lépett föl, és egy közös katartikus élménytől fosztotta meg a magyar társadalmat. Ezzel már el is helyezték magukat a politikai térben. Eleinte az egyetemeken nem mondták el, hogy politikai tevékenységet kívánnak folytatni, hanem beszivárogtak az intézményekbe. A Fidelitas az első perctől vállalta, hogy politikai célból jött létre. Ha megnézzük, mit tett az elmúlt időszakban a Momentum a magyar emberekért, azt látjuk, hogy bárcsak ne tettek volna semmit, hiszen amit tettek, azzal is csak romboltak. Román jelöltnek kampányoltak magyarral szemben, szlovák pártnak felvidéki magyarokkal szemben és az ukrán érdekeket helyeztek előtérbe a kárpátaljai magyarok megmaradása, boldogulása helyett. A magyar emberek bizalmat szavaztak nekik, amikor városvezetői helyekhez juttatták a párt jelöltjeit, de az önkormányzati választások óta eltelt több, mint száz napban nem láttunk konkrét pozitív intézkedéseket tőlük. A miniszterelnök évértékelőjében azt mondta, ha egy politikus valamit ígér, de aztán nem teljesíti, akkor populista. Ezt látjuk a Momentumnál. Tele voltak ígéretekkel, de semmit sem teljesítettek azokból.

– Hogyan határozná meg a Fidelitas küldetését?
– A Fidelitasnak két jelszava, de úgy is fogalmazhatnék, hogy két hívószava van: közösség és közélet. Olyan, a jobboldal és a nemzeti értékek mellett elkötelezett fiatalok számára szeretnénk közösséget biztosítani, akik nemcsak gondolkodnak a közéleti kérdésekről, de aktívan részt is vennének a politikában. Minél több helyi csoport megszervezésével azt kívánjuk elérni, hogy bármely pontján éljen is a Kárpát-medencének egy a nemzeti oldal mellett elkötelezett magyar fiatal, találjon magához hasonló fiatalokat, akikkel együtt tud gondolkodni és cselekedni, anélkül, hogy rögtön pártaggá kellene válnia. A Fidelitas egy egyesület. Köztes szerv vagyunk, amit a Fidesz előszobájának is lehet tekinteni. Tagjainknak lehetőségük van arra, hogy vezető politikusokkal közvetlenül beszélgethessenek, és becsatornázhassák a fiatalok álláspontját a politikai döntéshozatalba. Emellett az is fontos, hogy igazi baráti közösség alakult ki a Fidelitasban. Életre szóló barátságok, szerteágazó, akár nemzetközi kapcsolatok, sőt házasságok köttetnek, amik a Fidelitasból indultak.

– Saját maga elé milyen célokat tűzött ki az elnöksége idejére?
– Azt szeretném, hogy a felkészültség és az elkötelezettség is eszébe jusson az embereknek a Fidelitasról. Nagy felelősséggel jár, ha valaki közéleti pályára lép, amihez ismerni kell az emberek problémáit, és azokat megfelelően kell tudni képviselni is. Ehhez szükség van felkészítésre. Elindítottunk egy kommunikációs képzést, van közéleti akadémiánk és külügyi akadémiánk is. Az elkötelezettség pedig azért fontos, mert a Fidelitasba belépő fiatalok erős identitással rendelkeznek, erős bennük a hazaszeretet, amit fontos a tágabb közösség számára is láthatóvá tennünk. Ezért jelen kell lennünk helyi szinten országszerte, de arra vonatkozóan is van elképzelésünk, hogy az online térben hogyan tudjuk megjeleníteni azokat az értékeket, amelyekre a közéleti tevékenységünket építjük.

– A fiatalok, és az őket megcélzó politikusok a közösségi médiában kommunikálnak, bár igen felületesen. Lehetséges összetett, komoly politikai üzeneteket az internet segítségével eljuttatni a választókhoz?
– A személyes kapcsolatokat és jelenlétet semmi sem pótolja. Ezért is szeretnénk a csoportjaink számára minden feltételt megteremteni, hogy helyben képesek legyenek közösséget építeni. Ugyanakkor az is fontos, hogy valamennyi csatorna biztosította lehetőséggel éljünk, amelyeken keresztül a fiatalokat elérhetjük. Idetartozik a közösségi média is. Arra van szükség, hogy a fiatalok folyamatos párbeszédben lehessenek velünk, csatlakozhassanak hozzánk. Erre jó lehetőséget biztosít a közösségi média, de azért látni kell, attól, hogy valaki széles követői bázist toboroz magának a közösségi médiában, még nem biztos, hogy valóban el is éri a magyar fiatalokat. Látunk olyan pártokat és politikusokat is, akiknek Thaiföldről, Indiából vagy a Fülöp Szigetekről is számtalan követőjük van. Ez mutatja, hogy vannak olyan módszerek, amellyel a követői bázist növelni lehet, de ezek nem segítenek valóban megszólítani a magyar embereket.

– Az önkormányzati választások előtti plakátkampányuk magának Tarlós Istvánnak sem tetszett. Szükségszerű, hogy trollkodás is legyen a fiatalok politizálása?
– A humornak, a vagányságnak is fontos szerepe van a politikában. Mi fiatalok szerintem fogalmazhatunk karakteresebben, ironikusabban, amikor a figyelemfelkeltés a célunk, és szeretnénk megmutatni valamilyen problémát. A plakátkampányunk előtt érzékeltük Karácsony Gergely alkalmatlanságát és azt is, hogy kik állnak mögötte. Most ezt már mindenki láthatja, hiszen szakértőket nem találni a csapatában, viszont annál többen vannak az egykori SZDSZ holdudvarából, vagy egyenesen a Gyurcsány-Bajnai kormányok vezetői közül, akik aktív részesei voltak a 2002 és 2010 közötti ország- és nemzetromboló „munkának”. Erre szerettük volna felhívni a figyelmet, amit a kampányainkkal el is érünk.

– Sok tehetséges, érdeklődő fiatal van, aki azért nem vállal közéleti szerepet, mert taszítja a magyar politika légköre. Mit üzenne nekik?
– Egy katedrális építése során gyakran poros lesz az ember. A politika természetéhez hozzátartozik, hogy sajnos a sárdobálást nem lehet elkerülni. Érthető, hogy az emberek nyugodt és békés életre vágynak. Amikor valaki a politika világát választja, akkor az lesz a feladata, hogy mások számára ezt a békét és nyugalmat elősegítse, de olykor ennek a velejárója, hogy vannak olyan küzdelmek, amikből az ember nem vonhatja ki magát. Fel kell vértezni magát annak, aki politikus lesz. Ezért is fontosak azok a közösségi értékek, amikre valaki a politikáját építi. A Fidelitas számára elsődleges a magyar emberek biztonsága, hiszünk a munkaalapú társadalomban, fontos számunkra hazánk szeretete, és olyan értékek mentén politizálunk, amelyek mellett érdemes elköteleződni. Amennyiben valaki egyéni harcosként szeretne érvényesülni a politikában, sokkal nehezebb dolga van, mintha élő, támogató közösséghez tartozna. Ezért is bátorítok minden politika iránt érdeklődő hazafias érzelmű, az értéktagadó rombolás ellen tenni akaró fiatalt, hogy ismerjék meg a közösségünket, és csatlakozzanak a Fidelitashoz.

– Képes a Fidelitas megfelelő politikai utánpótlást biztosítani a Fidesznek?
– Igen, ez alapvetés. A Fidelitas 24 éve alakult, és ma is vannak olyan vezető politikusok, akik az alapító generáció tagjai voltak. Gondoljunk csak Gyürk Andrásra, Rogán Antalra, vagy Szijjártó Péterre. Az elmúlt tíz évben is számos területen kaptak lehetőséget a tagjaink. Vannak, akiket a szakpolitika érdekelt, és vannak, akik pedig az önkormányzati világban tudtak a magyar emberek szolgálatába állni. Jelenleg több mint tízezres tagságunk van, és csak az elmúlt években mintegy háromezerrel emelkedett a létszámunk. Képesek vagyunk tehát az utánpótlást biztosítani.

– Az önkormányzati választások óta mintha tudatosan megnyerő, fiatal hölgyek kapnának politikai szerepet a polgári oldalon. Mit gondol erről?
– Nekem annyiban különleges a helyzetem, hogy nem kineveztek a tisztségemre, hanem a Fidelitas tagsága választott meg. A Fidelitasban és a Fideszben különben sem az aktuális széljárás szerint kap valaki feladatot, hanem az elvégzett munka és érdemei alapján, tehát nem pozíciók, hanem elvégzendő feladatok vannak, ezekben pedig nem az ember neme vagy kora a meghatározó, hanem, hogy alkalmas-e az, akit megbíznak velük. Az utóbbi időben kinevezett kollégáim, mint Rácz Zsófia vagy Szentkirályi Alexandra, rendkívül felkészültek, és mindenképpen alkalmasak a feladatra amivel megbízták őket. A 2016-os mikrocenzus adataiból kiderül, hogy a felsőfokú végzettséggel rendelkezők között ma már magasabb a nők aránya, mint a férfiaké, ezért nem véletlen, hogy a nők is egyre több szerepkörben bizonyíthatnak, mivel tanulmányaik során ők is megszerzik a megfelelő felkészültséget. Szerintem elsősorban már nem az jelenti a kihívást, hogy egy nő vezető feladatot vállalhasson, hanem sokkal inkább az, hogy meg tudja teremteni azt a harmonikus életet, ami ehhez szükséges, a tanulmányai és a munkája mellett a családalapításhoz is minden segítséget megkapjon, és olyan párt találjon, akivel egymást kölcsönösen támogatni tudják. A kormány Novák Katalin munkája által fémjelzett családpolitikája erről szól, amit már a nemzetközi térben is nagy elismerés övez.

– Fekete-Győr András úgy reagált a miniszterelnök évértékelőjére, hogy Orbán Viktor megöregedett. Mi erről a véleménye?
– Az ellenzéki pártok feltehetőleg már az évértékelő előtt, tehát a tartalom ismerete nélkül megfogalmazták a kritikáikat. A miniszterelnök beszédében konkrétumokat – többek között egy klímavédelmi akciótervet – jelentett be. Látható tehát, hogy amiről a Momentum csak beszél, azt mi meg is valósítjuk. Fekete-Győr András ahelyett, hogy ezt üdvözölte volna, úgy döntött, más formában nyilvánítja ki a véleményét. Én neki és a többi kritikusnak is csak azt tudom javasolni, hogy inkább támogassák a kormány környezetvédelmi törekvéseit, hiszen a közös jövőnkért dolgozunk és attól, hogy a zöld téma központi kérdés napjaink közéleti vitáiban, még nem kell zöldségeket beszélni. A Földön pártpolitikai hovatartozástól függetlenül együtt élünk, mindenkinek kötelessége tenni környezetünk megóvása érdekében, és a klímaváltozást nem politikai csatatérként használni. Orbán Viktor pedig most van abban a politikusi korban, amikor Nyugat-Európában a politikusok komoly vezető pozíciókat szoktak elfoglalni, a miniszterelnök úrnak ebben van harminc év előnye, és ez látszik, érződik is, hazai és nemzetközi fronton egyaránt.

– A nemzetközi politikában a balliberálisok egyre többször igyekeznek a generációkat szembeállítani egymással. Idehaza ezt a Momentum teszi elsősorban. Mit gondol erről a jelenségről?
– Kifejezetten káros, romboló jelenségnek tartom ezt. A NOlimpia kampány is hasonló volt. Vannak olyan területek, amiket a fiatalok már jobban ismernek – ilyen például a digitális tér – de másban az idősebb generációk tapasztalata és tudása pótolhatatlan. Mi a nemzedékek közötti együttműködés hívei vagyunk, hiszen olyan bölcsességgel rendelkeznek az idősebb generációk tagjai, amelyre érdemes odafigyelni. Ezt a kormány is felismerte, és intézkedései közül például a nagyszülői GYED lehetőséget biztosít arra, hogy a nagyszülők is részt vegyenek a unokájuk nevelésében, amivel segítik az édesanya újbóli munkába állását.

– A fiatalokra a lázadó, mozgalmi politizálás jellemző. Nem okoz ez önöknek nehézséget, hiszen mégiscsak egy tíz éve hatalmon lévő konzervatív tömegpártot támogatnak?
– Az, hogy mi a kormánypártot támogatjuk, lehetőséget is hordoz magában, hiszen a javaslatainkat el tudjuk juttatni akár miniszteri szintre is. Igaz, hogy a fiatalok lázadók, de azon túl, hogy a patrióta értékek őrzőjének lenni már önmagában lázadás, az ellenzék tevékenysége a belpolitikai térben a lázadásnak is terepet biztosít. Gondoljunk csak arra, hogy Niedermüller Péter felháborító kijelentése után fiatalok is szép számmal kimentek tüntetni. Ma konzervatívnak lenni egyértelműen lázadást jelent. Kiállni a mi értékeink mellett egy globalista, progresszív világban – amely maga sem tudja, hová tart – nem könnyű feladat. Ma már szükség van lázadó mentalitásra ahhoz, hogy valaki a konzervatív, hazafias értékrendet képviselje, így aki lázadni szeretne, és ezzel építeni akar rombolás helyett, csatlakozzon hozzánk, munka és feladat akad bőven!

forrás: magyarnemzet.hu

2020.04.06.

Kapcsolat