Keményen kell fellépni a szennyezés ellen!

Három javaslatot is hoztam nektek: először is lássuk, mit tehetünk Magyarországon! - Böröcz László a Fidelitas leköszönő elnöke, a szervezet kongresszusán.

Azt várjátok, hogy a magyar jobboldal mondjon valamit arról, mit tegyünk, mit teszünk e környezeti önpusztítás ellen. Igazatok van. Nem kerülhetjük meg, hogy válaszoljunk erre a kérdésre.

Szerencsére van mire építenünk, hiszen a Fidelitas már 2002-ben, két évvel az első Critical Mass előtt kerékpáros felvonulást szervezett Budapesten egy biciklizhető, tisztább levegőjű fővárosért.

Három javaslatot is hoztam nektek: először is lássuk, mit tehetünk Magyarországon!

Nem is olyan régen az üdítőket és vizeket meg lehetett venni visszaváltható palackban is, ahogy a sörös-, boros- és pezsgősüvegek jelentős része is betétdíjas volt. Mára ez eltűnt, és az eldobható csomagolások rabjai lettünk. Eldobhatók az ajándéktárgyaink, az evőeszközeink, a poharaink. Csak mert így kényelmes. Ez nyilvánvalóan nem mehet így tovább: radikálisan emelnünk kell mindazon csomagolóanyagok és áruk termékdíját, amik egyetlen használat után rögtön a szemétben végzik! Vissza kell térnünk a visszaváltható csomagolásokhoz, akkor is, ha kényelmetlenebb, ha nem olyan dizájnos!

Az második javaslatom a Kárpát-medencéről szól. Ha valaki úszó szemétszigeteket akar látni, sajnos nem kell a tengerig vagy az óceánig mennie: a Tiszán vagy a Maroson is megtalálja. A vízen úszó csomagolások feliratai alapján jól beazonosítható a szennyezés származási országa. Ki kell harcolnunk, hogy szomszédaink gondoskodjanak saját piszkuk eltávolításáról: keményebben kell fellépnünk a szomszédos országokból érkező szemétáradattal szemben!

A harmadik javaslatomhoz uniós lépésekre lesz szükség. Jelenleg a közlekedés és az áruszállítás közterhei nem, vagy csak alig tükrözik az adott tevékenység által okozott környezeti terhelést. A világ másik végéről szállított, agyoncsomagolt árukat fogyasztunk, amik még így is olcsóbbak, mint az európai termelésű élelmiszer vagy áruk. De ez az olcsóság nem kis részben annak köszönhető, hogy nem kell megfizetniük a környezetpusztításuk árát.


A jelen lévő európai ifjúsági partnerszervezeteinket is arra kérem, hogy közösen lépjünk fel az áruszállítás és a különféle közlekedési ágazatok szennyezésarányosabb teherviseléséért az Európai Unióban!

Magyarország a polgári kormánynak köszönhetően ma egy biztonságos ország, és az Unió egyik leggyorsabban növekvő gazdasága, s mindezt úgy értük el, hogy közben a környezet terhelése is csökkent, ami világszerte ritkaság. Új ötletekkel és még nagyobb odafigyeléssel a környezetünkre, ezen az úton kell tovább haladnunk.

2019.12.03.

Kapcsolat

Központi iroda A Központi Iroda a Fidelitas életének, napi működésének központi szervezését hivatott ellátni. Az Iroda munkatársai: Dóri, Nóri, Zsani és Gergő

fidelitas.hu szerkesztősége Cikk küldése, kapcsolatfelvétel: fidelitas@fidelitas.hu, sajto@fidelitas.hu

Az Iroda elérhetőségei: Cím: Országgyűlés Hivatala (Budapest, Széchenyi rkp. 19, 1055) 623. iroda Telefonos ügyfélszolgálatunk minden hétköznap 8-17 óra között érhető el az alábbi számon: +361 441 5752 E-mail: fidelitas@fidelitas.hu Levélcím: 1055 Budapest, Széchenyi rkp. 19.