Deutsch Tamás és Lánczi András tartott előadást a szabadegyetemen

Deutsch Tamás, fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő a beszélgetés legelején kijelentette, hogy rekordrészvétel (43,5 százalék) mellett rekordgyőzelem született a Fidesz-KDNP számára.

Deutsch Tamás hangsúlyozta, hogy Európában vége van a jobbközép, illetve a balközép dominanciájának.

Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora álláspontja szerint az EU-s csúcsjelölti rendszer tulajdonképpen a francia-német viszonyról szól, az EU addig lesz, míg a németek és a franciák meg tudnak egyezni egymással.

Az EP-képviselő szerint az ellenzék Orbán Viktorhoz képest határozza meg magát, és mindenre, ami nem Orbán Viktor, arra úgy tekint, hogy az egy jó dolog. Lánczi András válaszában kiemelte, hogy a Fidesznek van politikája, míg az ellenzéknek nincs, ezért próbálnak politikát gyártani, legújabban a klímaváltozással, ami a tudomány szempontjából egy eléggé ellentmondásos téma. Szerinte a baloldal ki akarja sajátítani a klímaváltozás tematikáját.

Deutsch Tamás véleménye alapján nagyon rossz lenne az életünk, ha a balliberálisok mindent ránk erőszakolhatnának, mint 15-20 évvel ezelőtt.

Az EP-képviselő kiemelte, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt a külhoni magyarok iránti gyűlöletkeltés volt a mainstream politikai gyakorlat és ő nem szeretné, ha ezek az idők visszajönnének.

Lánczi András szerint még nem zárult le a rendszerváltás, mert a dolgok mindig folyamatok, nem mozdíthatatlan kövek vagy tárgyak, ezért még a rendszerváltás eseményeit is újra kell definiálni, teljesen függetlenül attól, hogy ez nem tetszik a baloldaliaknak.

A kerekasztal-beszélgetés végén a közönség részéről felmerülő kérdések következtek.

Többek között azt kérdezték Deutsch Tamástól, hogy mit gondol a liberális ALDE romjain létrejött új, progresszív, bevándorláspárti EP-frakciójának, a Renew Europe (Újítsuk meg Európát) román elnökéről, a szélsőjobboldali múltú, magyarellenes Dacian Ciolosról, illetve a momentumos alelnökükről, Cseh Katalinról?

Az EP-képviselő válaszában leszögezte, hogy sokszínűek ezek a frakciók, nem annyira az számít, hogy ki hol ül, hiszen – gazdaságpolitikai értelemben – Andrej Babis, cseh kormányfő is liberális, ugyanakkor mégis bevándorlásellenes.

Deutsch Tamás kijelentette, hogy az ALDE (Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért) annyira jellegtelen, hogy még a saját nevéről is lemondott, de ez Brüsszelben nem probléma, csak az, hogy Orbán nem használja a liberális jelzőt a demokrácia előtt. Szerinte komolytalan a magyarországi liberálisok (Momentum) érvelése a klímaváltozás ügyében is, mert azt soha nem mondják el, hogy az elmúlt 90 évben duplájára nőtt az erdős felület Magyarországon, 1990-től napjainkig pedig az egy főre jutó szén-monoxid-kibocsájtás a felére csökkent. Az EP-képviselő véleménye alapján az eredményeink tükrében mi vagyunk a klímabajnokok, nem a balliberálisok által sztárolt dánok, hiszen Dániában nőtt az egy főre jutó szén-monoxid-kibocsájtás az elmúlt években. Lánczi András a kerekasztal-beszélgetést egy Horatius-idézettel zárta, utalva arra, hogy a klímaváltozás kapcsán is a természet az úr: „Űzd meg villával, a természet úgyis bejön”.

FORRÁS: ORIGO

2019.07.01.

Kapcsolat

Központi iroda A Központi Iroda a Fidelitas életének, napi működésének központi szervezését hivatott ellátni. Az Iroda munkatársai: Dóri, Nóri és Zsani

fidelitas.hu szerkesztősége Cikk küldése, kapcsolatfelvétel: fidelitas@fidelitas.hu, sajto@fidelitas.hu

Az Iroda elérhetőségei: Cím: Országgyűlés Hivatala (Budapest, Széchenyi rkp. 19, 1055) 623. iroda Telefonos ügyfélszolgálatunk minden hétköznap 8-17 óra között érhető el az alábbi számon: +361 441 5752 E-mail: fidelitas@fidelitas.hu Levélcím: 1055 Budapest, Széchenyi rkp. 19.