Gyertyagyújtás az üldözött keresztényekért - Székesfehérváron is!

A Fidelitas decemberben Budapesten tartotta meg fáklyás megemlékezését az Egyetem téren. Azokról a keresztényekről emlékeztek meg, akik hitük miatt áldozattá vagy üldözötté váltak. A Fidelitas székesfehérvári csoportja csatlakozva a kezdeményezéshez, Székesfehérváron gyertyagyújtást szervezett Vízkereszt ünnepén, január 6-án, vasárnap 17 órakor az Országalmánál.

Advent ideje alatt szívmelengető volt látni azt a lelki nyugalmat és összetartozást, amely által méltóképpen készültek fel a Fehérváriak a szeretet ünnepére. Sokan vettek részt az adventi koszorú gyertyáinak ünnepélyes meggyújtásain, vagy éppen tekintették meg a betlehemet. Fontosnak tartjuk, hogy az év minden időszakában, így az Adventet követő Vízkereszt ünnepén is gondoljunk azokra, akiket hitük miatt érnek hátrányos megkülönböztetések.

 A legszomorúbb, hogy a mai világunkban évente több mint 200 millió kereszténytől tagadják meg az alapvető emberi jogokat.(1) 5 vallási okból üldözött ember közül 4 keresztény.(2)

A világ országaiban havonta több mint 300 keresztényt gyilkolnak meg a Krisztus-hitéért, több mint 200 templomot és keresztény műemléket pusztítanak el, és közel 800 erőszakos cselekményt követnek el hívő emberek ellen.(3)

Ezért Székesfehérváron is kiálltunk a keresztényüldözés ellen, és emlékeztünk meg az áldozatokról.

A rendezvényen felszólalt Kozári Kristóf a Fidelitas Fejér Megyei elnöke.

 

Források:

(1): Godfrey Yogarajah: Disinformation, discrimination, destruction and growth: A case study on persecution of Christians in Sri Lanka. worldevangelicals.org, 2008.
(2) Vallely, Paul. „Christians: The world's most persecuted people - Comment - Voices - The Independent”, independent.co.uk, 2014. július
(3) https://www.facebook.com/events/1815998048529370/?ti=icl

2019.01.07.

Kapcsolat