Fidelitas III. Észak-magyarországi Regionális Konferencia

A Fidelitas szeptember 21-23. között Simán rendezte meg a III. Észak-magyarországi Regionális Konferenciáját. A rendezvény fontos célja volt, hogy a régióban élő Fidelitas tagok eszmecserét tudjanak folytatni a szervezet munkájáról, illetve arról, hogy milyen lehetőségek és kihívások állnak előttünk a jövőben.

Péntek este Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezető igazgatója tartott előadást a magyar agrárium helyzetéről, a fiatal gazdaprogramról, illetve azokról a kitörési lehetőségekről, melyek hazánk mezőgazdaságának jövőjét jelenthetik.

A szombat délelőtti program Bánné dr. Gál Boglárka, a B-A-Z Megyei Közgyűlés alelnök asszonyának előadásával indult. Alelnök asszony a nők helyzete a politikában címmel tartott előadása során kitért azokra az értékekre, melyeket a nők eredményesebben és hatékonyabban tudnak megjeleníti a közéleti munka során, mint a férfiak. Továbbá beszélt a megyei értéktárban végzett munkájáról, ennek eredményeiről, mindamellett, hogy a fiatalok közéleti érdeklődésének fontosságát is hangsúlyozta.

A délelőtti programot Böröcz László, a Fidelitas elnök, országgyűlési-képviselő gondolatai zárták. Laci a kérdésekre válaszolva kitért a Fidelitas elmúlt évek legfontosabb kihívásaira és eredményeire, azokra a strukturális változásokra melyek az elmúlt esztendők sikereit megalapozták, valamint azokról a politikai, közéleti eredményekről is beszámolt, melyek a közös munka eredményei kapcsán az elmúlt időszakban realizálódtak.

Ebéd után Ary Tamás, a Fidelitas Fenntartható Fejlődés Kabinet vezetője és helyettesei dr. Gondos Levente és Odor Máté cseréltek eszmét a hallgatósággal. Tamás bemutatta az újjászervezett kabinetrendszer működését, beszélt az elmúlt években elért munka eredményeiről valamint egy átfogó képet festett a fenntarthatóság aktuális kérdéseiről, bemutatva a hazai és a nemzetközi trendeket. Levente hazánk energetikai helyzetéről, azokról a kihívásokról értekezett, melyek a következő évek tematikáját fogják meghatározni. Máté pedig a társadalmi fenntarthatóság kérdéseit boncolgatta, történelmi távlatba helyezve a jövő kihívásait.

A vacsora után Koncz Ferenc, a B-A-Z 06. számú választókerület elnöke, országgyűlési-képviselő volt a vendégünk, aki egyebek mellett beszámolt képviselői munkájáról, azokról a feladatokról, melyek a választókerület életében a legmeghatározóbbak. Kitért a szerencsi időközi polgármester választásra is, mely az országban is egyedülálló, hiszen az egykori szocialista fellegvárban, már csak a polgári oldal indított jelöltet a polgármesteri székért.

A jövő Ti vagytok – hangsúlyozta Koncz Ferenc, majd hozzátette, hazánk léte attól is függ, milyen arányú lesz a későbbiekben a gyermekvállalás. A nemzet szempontjából talán nincs most fontosabb kérdés – hangsúlyozta a térség országgyűlési képviselője.

A szombat estét Varkoly Ádám, az Árpád-hegy Pince tulajdonos főborászának, a szerencsi Fidelitas elnökének borkóstolója zárta. A program során nem csupán Ádám kiváló borait kóstolhattunk meg, hanem érdekes információkat hallgattunk a tokaji borvidék múltjáról és jelenéről, továbbá a borkészítés kulisszái mögé is betekintést nyerhettünk.

A hétvége során lehetőség nyílt arra, hogy a Fidelitas tagok megismerjék egymást, illetve baráti beszélgetések során igazi közösséggé kovácsolódjon a csapat. A Konferencia egyik fontos tapasztalata és egyben eredménye is, hogy érdemes a Fidelitas jelenéről és jövőjéről, időről-időre közösen eszmecserét folytatni, hiszen közös felelősségünk, hogy gondolatainkkal és munkánkkal hozzájáruljunk szervezetünk sikereihez.

Végezetül a Konferencia sikeres lebonyolítása nem jöhetett volna létre a Központi Iroda munkatársainak a szervezésben nyújtott segítsége nélkül, melyet ezúton is köszönünk.

2018.10.03.

Kapcsolat