Az Őrvidéken jártunk

A Burgenlandi Magyarok Népfőiskolája vezetője, Somogyi Attila meghívására Tarcsafürdőn jártunk, ahol az - immáron 16 éves múltra visszatekintő - Őri Banda Citerazenekar és Népdalkör hagyományos Mulatsága került megrendezésre.
Burgenlandot gyakran említik Várvidék elnevezéssel, mely névre rászolgált az alig 4.000 km2 területű osztrák tartomány. Itt helyezkedik el többek közt a borostyánkői-, a fraknói-, a lékai-, a németújvári- és a városszalónaki vár, valamint Liszt Ferenc szülőháza, Doborjánban és a kismartoni Esterházy-kastély.
 
Vincze Géza, szervezetünk alelnöke köszöntőjében kifejtette, hogy örömmel tett eleget a meghívásnak, elismerését fejezte ki a magyar hagyományok és kultúra ápolását illetően, egyúttal méltatta Őrvidék páratlan szépségét.
 
A rendezvény a népzenei együttes múltját és eredményeit felelevenítő diavetítéssel kezdődött. Ezután következett az ünnepi koncert, majd hajnalig tartó tánc zárta az eseményt, amelyre Erdélyből, Felvidékről és Magyarországról is érkeztek vendégek.
 
Ausztria legrégebb óta működő magyar népzenei együttese nagyban hozzájárult és hozzájárul ahhoz, hogy a burgenlandi magyar népdalkincs ne merüljön feledésbe. 
 
 

2017.11.27.

Kapcsolat