Vendégünk volt Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár

A Fidelitas Humán Kabinet november 12-én a Képviselői Irodaházban tartotta ülését, melynek vendége Prof. Dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár volt. Államtitkár úr előadásában a „Fokozatváltás a felsőoktatásban – A teljesítményelvű felsőoktatás fejlesztésének irányvonalai” című dokumentumot mutatta be.
Tényi István, a Fidelitas Humán Kabinet tagjának beszámolója:

„Magyarország fejlődésének kulcsa a megfelelő méretű és minőségű hazai felsőoktatás, amely képes válaszolni a társadalmi és a gazdasági kihívásokra egyaránt.” Előadásában államtitkár úr részletesen, témakörönként mutatta be a „Fokozatváltás a felsőoktatásban – A teljesítményelvű felsőoktatás fejlesztésének irányvonalai” elnevezésű dokumentumot, melyet a kormány első olvasatban már tárgyalt és elfogadott.

 

 

Az elmúlt 25 év alatt Magyarország törlesztette a felsőoktatás sok évtizedes adósságát a társadalom irányába. Lezajlott a felsőoktatás rendszerváltása, 2014-re a felsőoktatás a nemzetgazdaság egyik legsikeresebb és legversenyképesebb ágazata lett. A reformok korszaka véget ért.  A magyar felsőoktatásnak azonban fel kell vennie a globális világ által elvárt tempót. Egyszóval: fokozatváltásra van szükség - emelte ki Palkovics László. 2030-ra megvalósulhat egy biztos alapokon nyugvó, nem pusztán közösségi forrásokból táplálkozó felsőoktatás, amely a minőségi oktatásnak és versenyképes képzésnek köszönhetően képes lesz külső források bevonásával is finanszírozni tevékenységét.

 

 

 

 

 

 
 

Verseny, teljesítmény, minőség és siker kulcsszavakkal írható körül a megújuló felsőoktatás. A tervek szerint 3 éven belül 8%-ra növelnék a duális képzésben tanulók számát. A motiváltabb, magasabb munkabírású hallgatóknak meg kell adni a lehetőséget arra, hogy egymást ösztönözve tovább juthassanak tanulmányaikban, vagyis aki nagyobb erőfeszítést vállal, az cserébe magasabb minőségű oktatást kaphasson - hangsúlyozta államtitkár úr. Fontos, hogy minden diák a képességeinek megfelelő képzettségben részesüljön. A kevésbé motivált tanulók csatlakozhatnak az újonnan megvalósuló intézményformához, a közösségi főiskolákhoz. A lemorzsolódás mértéke a motiváltabb és eredményesebb hallgatók miatt csökkeni fog.

 

 

Államtitkár úr a felsőoktatás kérdéskörén túl kitért a kutatás-fejlesztés és az innováció jelentőségére is, mely alapvetően fontos ahhoz, hogy a hazai felsőoktatás a nemzetközi oktatási és kutatási térben is megállja a helyét. 

 

 

Palkovics László a beszélgetés végén kérte, hogy mihelyt – várhatóan december közepén – a Kormány a dokumentumot elfogadja, lehessen ismét a Fidelitas vendége. Kérésének 2015. január közepén igyekszünk majd eleget tenni.

 

 

2014.11.17.

Kapcsolat