Trianon emlékművet avattak Miskolcon

Trianon emlékművet avattak Miskolcon a Nemzeti Összetartozás Napján. Zsiga Marcell, a Fidelitas volt alelnöke, országgyűlési képviselője, jelenleg Miskolc alpolgármestere beszélt a Magyar Királyságot ábrázoló impozáns fametszetről, melyet a város egyik forgalmas csomópontja, a Győri kapu - Gyula utca kereszteződése melletti parkba helyeztek el.
A Magyar Országgyűlés 2010-ben, az első világháborút magyar részről lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította.

„Napjainkban közös felelősségünk, hogy szembenézzünk az igazságtalansággal és küzdjünk az igazságunkért, magyar testvéreinkért” - fogalmazott Zsiga Marcell, Miskolc alpolgármestere annak apropóján, miért vált időszerűvé a borsodi megyeszékhelynek is ekképp megemlékezni a trianoni békediktátum okozta sebekről. „A trianoni döntés közel 94 év történelmét, gazdasági és társadalmi életét meghatározta, máig ható sebet ejtett. Magyarország elveszítette termőföldjei 67%-át, erdői 88%-át, és a vasúti hálózat 62%-át” – emlékeztetett az alpolgármester, majd figyelmeztetett arra, hogy Európában nincs más nemzet, aki hozzánk hasonló veszteségeket  szenvedett volna el. Szólt arról is, hogy a Nemzeti Összetartozás Napja élő bizonyítéka annak, hogy a magyar nem kudarcos, hanyatló nemzet, hanem az egyik legnagyobb újjászülető.

Zsiga Marcell a Magyar Hírlapnak arról is beszélt, hogy az emlékművet készítő mester egyik alkotására a közelmúltban figyelt fel egy Miskolc melletti településen, és akkor döntött úgy, hogy a borsodi megyeszékhely emlékparkjának elkészítésére is Honti Zoltán fafaragót kéri fel.

A mester alkotása Magyarország térképét, valamint az egykoron elcsatolt területeket egymástól elkülönítve, mégis egységbe zárva jeleníti meg, mindezt mívesen díszített, tölgyfából készült székelykapuba foglalva. A mester hasonló témában több emlékművet készített már Borsod megyének, 2012-ben Ónod település kérte fel arra, hogy a Málenkij Robotra elhurcoltak emlékére kopjafát faragjon.

A Győri kapu-Gyula utca kereszteződésében gyökeret eresztő alkotás ezentúl a miskolciakat is méltó módon emlékezteti arra, hogy a Párizs melletti Nagy-Trianon palotában, 1920. június 4-én ránk kényszerített döntés értelmében a Magyar Királyság területének mintegy kétharmadát elcsatolták, amellyel 3, 5 millió honfitársunk határainkon kívülre került. A figyelmeztetés azért sem árt, mert országos felmérések szerint a magyar lakosságnak csak mintegy 20-25%-a előtt ismert, hogy mi történt egykoron a Nagy-Trianon palotában, honfitársaink nagyobb része a békediktátum Magyarországra gyakorolt hatásával sincs tisztában.

(forrás: Magyar Hírlap Online)

2014.06.06.

Kapcsolat