Nemzet- és ifjúságpolitikai konferencia Kolozsváron

A Fidelitas partnerszervezete, az erdélyi Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) által szervezett Nemzet- és ifjúságpolitikai konferencián magyarországi és határon túli civil, valamint politikai ifjúsági szervezetek képviselői gyűltek össze a hazai és a határokon túl élő fiatalokat érintő kérdések megvitatására. A Fidelitast Böröcz László ügyvezető alelnök és Vincze Géza alelnök képviselte.

A romániai országos ifjúsági szervezeteket tömörítő ernyőszervezet, a MIT által május 14 és 16 között szervezett kolozsvári Nemzet- és ifjúságpolitikai konferencián magyarországi, felvidéki, vajdasági, szlovéniai és erdélyi magyar civil, valamint politikai ifjúsági szervezetek képviselői vettek részt. A háromnapos konferencia szerda este a vendégek fogadásával, valamint a MIT és tagszervezetinek bemutatásával kezdődött. A csütörtöki szakmai programot Sályi Lőrinc kolozsvári konzul nyitotta meg, rövid beszédét követően kerekasztal-beszélgetés vette kezdetét romániai magyar civil és politikai szervezetek képviselőinek részvételével. Az Erdélyi Magyar Néppártot (EMNP) Soós Sándor, Kolozs megyei elnök, a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) Csoma Botond kolozsvári városi tanácsos, míg az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot (EMNT) Ilyés Szilárd, Kolozs megyei elnök képviselte. A beszélgetés moderátora Fancsali Barna, a MIT elnöke, témája a romániai demokrácia 25 éve volt. Olyan kérdések kerültek előtérbe, mint a demokrácia eszközei, a magyar érdekképviselet eredményessége a román parlamentben, valamint a romániai magyar szervezetek együttműködésének sikeressége.


A kerekasztal-beszélgetés után a konferencia vendégei Kolozsvár belvárosában közösen tekintették meg a gróf Bánffy Miklós-emlékkiállítást, mely a helyi születésű politikus művészpályáját állítja középpontba.


A rövid városnézés után folytatódtak a szakmai programok; Civil kurázsi avagy fiatalok a közéletben címmel következett kerekasztal-beszélgetés magyarországi és határon túli civil és politikai ifjúsági szervezetek képviselőinek részvételével. A Magyar Ifjúsági Tanácsot (MIT) Fancsali Barna elnök, az Erdélyi Magyar Ifjakat (EMI) Sorbán Attila Örs elnök, az Erdélyi Magyar Néppárt ifjúsági partnerszervezetét, a Mintát Tőke Ervin elnök, a Jobbik Ifjúsági Tagozatát Takács Krisztián, míg a Fidelitast Böröcz László ügyvezető alelnök képviselte. A beszélgetés a hazai és határon túli ifjúsági szervezetek előtt álló kihívások köré szerveződött. Az eszmecsere fő kérdése az volt, milyen eszközökkel lehet bevonni a fiatalokat az ifjúsági szervezetek életébe, mivel lehet felkelteni érdeklődésüket. Böröcz László úgy fogalmazott: „Újító, kreatív gondolatokkal kell előállnunk. A fiatalok akkor becsülnek meg minket, ha sikeresek vagyunk. Sikeresek pedig csak úgy lehetünk, ha vannak céljaink, amiket elérünk.” Az esti kötetlen beszélgetés során többször előkerültek még az ifjúságot érintő témák, elsősorban nemzetpolitikai kérdések.


Pénteken a konferencián résztvevő magyarországi és határon túli ifjúsági szervezetek képviselői az erdélyi Nemzeti Ifjúsági Stratégiával kapcsolatban osztották meg gondolataikat, véleményüket egymással. A konferencia vendégei egyetértettek abban, hogy gyakrabban kellene vitaesteket, fórumokat, hasonló tanácskozásokat szervezniük annak érdekében, hogy a tapasztalataikat, véleményeiket megosztva egymás munkáját segítsék.

2014.05.17.

Kapcsolat