Megszületett a Rendszerváltozás Országos Történelemverseny eredménye

Véget ért a Fidelitas, a Terror Háza Múzeum és az Új Nemzedékért Alapítvány által közösen szervezett középiskolai háromfordulós Rendszerváltozás Országos Történelemverseny. A vetélkedő döntőjét pénteken rendezték meg a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében.

A rendszerváltozás 25. évfordulójának alkalmából szervezett háromfordulós történelmi vetélkedőn több mint 75 középiskolás diák vett részt. A versenyzőknek az első fordulóban egy 22 kérdésből álló online tesztet kellet kitölteniük a rendszerváltozással kapcsolatban. A legjobb 40 versenyző jutott be a második fordulóba. Nekik öt megadott téma közül egyről 6-8 oldalas dolgozatot kellett írniuk, melyet szakmai zsűri értékelt. A benyújtott dolgozatok alapján 12 versenyző került be a harmadik fordulóba.

A döntő helyszínéül a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium díszterme szolgált. Ez az intézmény volt az első újranyitott budapesti keresztény gimnázium a rendszerváltáskor. A versenyzőknek a második fordulóban írt dolgozatukat kellett megvédeniük prezentáció segítségével, majd az értékelő szakmai bizottság kérdéseire válaszoltak. A bizottság tagjai Baranyi Tamás Péter, a Terror Háza Múzeum történésze, Böröcz László, a Fidelitas ügyvezető alelnöke és Vági Attila történész voltak.


A verseny utolsó fordulóján kiváló előadások, izgalmas kérdések és remek válaszok hangzottak el. A bíráló bizottság tagjai a végső értékelésre szánt idő többszöri meghosszabbítását kérték a szervezőktől azért, hogy kialakíthassák a végső sorrendet. A várakozás perceiben a versenyzők egymás között is latolgatták az esélyeket. Az eredmény végül megszületett, a díjazottak átvehették értékes nyereményeiket.

Első helyen végzett Mikesy Veronika, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium diákja. Dolgozatának címe A nagy visszatérés - Az egyházak szerepe a rendszerváltásban. Nyereménye egy iPad mini retina kijelzős készülék, valamint a Terror Háza Múzeum által felajánlott könyvcsomag. 

Második helyen végzett Pintér Laura, Baross Gábor Közgazdasági és Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola diákja. Dolgozatának címe A szocializmus végórája – A gazdasági rendszer összeomlása (adósságválság, privatizáció, bank-rendszer). Nyereménye egy iPod Touch 16 GB készülék, valamint a Terror Háza Múzeum által felajánlott könyvcsomag. 

Harmadik helyen végzett Szemán Péter, a Toldy Ferenc Gimnázium diákja. Dolgozatának címe Középkezdés – Pártok és pártrendszerek Magyarországon 1945/47- és 1990-ben. Nyereménye egy iPod Touch 8 GB készülék, valamint a Terror Háza Múzeum által felajánlott könyvcsomag. Negyedik helyen végzett Vári Zsófia, ötödik lett Bárkányi Bence, a hatodik helyet pedig Popa Máté szerezte meg. Nyereményeik a Terror Háza Múzeum által felajánlott könyvcsomag.


A döntő további helyezettjeit nem rangsorolták. Döntőbe jutott még Milkovics Márton, Sándor Fanni, Szalai Veronika, Lőrincz Ágota, valamint Decsov Elvira is. 

Minden döntős családi belépőt nyert a Terror Háza Múzeumba.

Kaltenecker Dániel, a Fidelitas Humán Kabinetjének vezetője, a verseny főszervezője elégedett a vetélkedővel. „Azt a célt, amit ennek a versenynek a megszervezésével kitűztünk, sikerült elérnünk. Célunk a versenyzők írásbeli- és szóbeli kifejezőkészségének fejlesztése mellett az volt, hogy az érettségi előtt álló középiskolások jobban megismerjék a XX. század második felének egyik legmeghatározóbb eseményét, a rendszerváltást” – fogalmazott.

Mikesy Veronika, a verseny győztese az MTV Ma reggel című műsorában megerősítette a vetélkedő céljának megvalósulását. „A versenynek köszönhetően ma már sokkal többet tudok a rendszerváltozásról” – mondta.

A szervezők ezúton is köszönik a felajánlott nyereményeket a Terror Háza Múzeumnak és Dr. Schmidt Mária főigazgató asszonynak! Elmondták azt is, hogy leszűrik a tapasztalatokat, értékelik a szakmai és szervezői tevékenységet és szeptemberben újabb történelmi vetélkedőt szerveznek középiskolások részére.

2014.04.28.

Kapcsolat