Bemutatkozó látogatáson a Horvátországi Magyarok Ifjúsági Közösségénél

A Horvátországi Magyarok Ifjúsági Közössége (HMIK) idén áprilisban is megrendezte az immár hagyományosnak tekinthető „Ki mit tud?”című rendezvényét Kopácson. Molnár Ljubic Mónika, a HMIK elnökének meghívásra az eseményre Ladó Balázs, a Fidelitas Nemzetpolitikai Kabinetjének vezetője is ellátogatott.
A rendezvény után a kabinetvezető és a HMIK elnöksége egy vacsorával egybekötött beszélgetésen folytatott eszmecserét a horvátországi magyar közösség fiataljainak helyzetéről. Molnár Ljubic Mónika kifejtette, hogy bár ők Horvátországban nem szembesülnek olyan problémákkal a többségi társadalom részéről, mint a felvidéki vagy az erdélyi magyar fiatalok, de az asszimiláció és az elvándorlás ott is komoly kihívást jelent.

A megbeszélésen szóba kerültek a Fidelitas és a HMIK közötti szorosabb együttműködés lehetőségei. A két szervezet képviselői megállapodtak abban, hogy a jövőben a lehetőségekhez mérten megpróbálnak minél gyakrabban részt venni egymás rendezvényein. A horvátországi fiatalok szeretnék szorosabbra fűzni a viszonyt a többi határon túli magyar ifjúsági szervezettel is, ezért Ladó Balázs ígéretet tett arra, hogy ezt a jövőben minden eszközzel segíteni fogja.

2014.04.18.

Kapcsolat