„A tálcán kapott szabadság felelősséggel jár”

Az Orosházi Fidelitas az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának előestéjén tartotta hagyományos megemlékezését. Az ünnepségen Böröcz László, a Fidelitas ügyvezető alelnöke mondott beszédet.

Közel százan gyűltek össze Orosházán a művelődési központ előtt március 14-én este magyar zászlókkal és mécsesekkel kezükben a több mint 160 évvel ezelőtti eseményekre emlékezve.
Böröcz László, a Fidelitas ügyvezető alelnöke ünnepi beszédét a múlt felidézésével kezdte.

„1848. március 15-én a haza sorsának jobbra fordulásáért tenni akaró, elszánt fiatal értelmiségek fellépése olyan lavinát indított el, mely az önkényuralom bástyáit, ha nem is tudta ledönteni, de erősen megingatta.” – fogalmazott. Kiemelte, hogy a márciusi ifjak huszonévesként harcoltak a szabadságért, amit a mai fiatalok tálcán kaptak. „E generáció tagjai kisgyermekek voltak vagy még sem születtek a rendszerváltozás éveiben, így nem élhették át, miként szabadult ki hazánk a kommunista rezsim rabigája alól. Nem tapasztalhatták meg a zsarnokságot, a megfélemlítést, nem taposta lábbal szabadságjogaikat a vörös diktatúra. A mai fiatalság nem ismeri az elnyomás ízét, nem kellett a Himnusz helyett az Internacionálét énekelnie, a cenzúrával csak a történelemkönyvekben találkozott, elégedetlenségének pedig korlátok nélkül adhat hangot.” – mondta.

A szónok azonban rögtön hangsúlyozta, hogy a tálcán kapott szabadság felelősséggel jár. A mai fiatalság felelőssége elsősorban a tanulás, az önmegvalósítás és a családalapítás, még akkor is, ha a mai fogyasztói társadalom azt a hamis illúziót táplálja belénk, hogy anyagi és külsőséges vágyaink folyamatos kielégítése vezet el a boldogsághoz. „Az ember az igazi boldogságot a családban találhatja meg.”- fogalmazott a Fidelitas ügyvezető alelnöke.  Kiemelte, hogy a mai ifjúság felelőssége a magyar föld megművelése is, a vidéki népesség megtartásához földjeink szeretetére és sikeres gazdálkodásra van szükség. Böröcz László beszédét azzal zárta, hogy a fiatalok napi küzdelmeikben nem feledkezhetnek meg a közösségért viselt felelősségükről sem; a mai ifjúság legnagyobb felelőssége a szabad Magyarország felemelése kell, hogy legyen.


A beszéd után Nagy Krisztina énekművész műsorát hallgatták meg az ünnepség résztvevői, majd Lázár Zsolt evangélikus esperes mondott imát. A megemlékezés végén a megjelentek virágokat és mécseseket helyeztek el Petőfi Sándor mellszobránál.


2014.03.15.

Kapcsolat