Az Európai Néppárt Kongresszusán jártunk

2014. március 6-7. között tartotta az Európai Néppárt kétnapos Kongresszusát Dublinban, ahol szervezetünket Koncz Zsófia és Karácsony Ádám országos alelnökök képviselték.
A Kongresszus első napjával párhuzamosan került sor Brüsszelben, az Európai Unió állam- és kormányfőinek az ukrán válsággal foglalkozó rendkívüli csúcstalálkozójára is. Így még nagyobb jelentőséggel bírt, hogy csütörtökön beszédet mondott Julija Timosenko volt kormányfő és Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt vezetője.
A második napon felszólalt Orbán Viktor Miniszterelnök Úr, és kitért Európa jövőbeni szerepére. Az ukrán helyzetről a következőket mondta: "mindannyian egy demokratikus Ukrajnában vagyunk érdekeltek, ahol tisztelik a kisebbségek jogait."
 

A Kongresszus nagy kérdése volt, hogy ki lesz az Európai Bizottság elnöki posztjának elsődleges néppárti jelöltje. Az Európai Néppárt bizottsági elnöki csúcsjelöltségére ketten pályáztak: Jean-Claude Juncker korábbi luxemburgi miniszterelnök és Michel Barnier, az uniós belső piacért felelős francia EU-biztos. Végül Jean-Claude Juncker szerezte meg a többség támogatását. A Kongresszus további célja volt, hogy lefektessék a Néppárt európai parlamenti (EP) választási programját.
A Kongresszuson többek között felszólalt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, és Angela Merkel német kancellár is.
 

Találkozhattunk Szájer Józseffel, az Európai Néppárt frakciójának alelnökével, továbbá Pelczné Dr. Gáll Ildikóval, európai parlamenti képviselővel, és a magyar küldöttség többi tagjával is.
 

Kiemelkedő és tartalmas beszédet mondott a pénteki nap folyamán a U2 énekese, Bono, mely érezhetően elnyerte a hallgatóság tetszését. Bono hazai környezetben mondhatta el gondolatait, hiszen dublini születésű.
Az ír fővárosban megrendezett kongresszus egy nagyon jól szervezett esemény volt, ahol a felszólalók összegezték az elmúlt öt évet, és igyekeztek választ adni az aktuális kérdésekre a közelgő európai parlamenti választások előtt.


Koncz Zsófia
országos alelnök

Forrás: www.fidelitas.hu
További képek megtekinthetők a YEPP Facebook oldalán.
 

2014.03.13.

Kapcsolat