"Az elkövetett bűnöket nem lehet meg nem történtté tenni" – Február 25-én a kommunizmus áldozataira emlékezünk

Szerte a világon százmillió, Kelet-Európában pedig közel egymillió ember vált a 20. századi kommunista diktatúra áldozatává. Február 25-én rájuk emlékezünk.
Egymillió kelet-európai ember halála szárad a kommunista pártok lelkén. 40 év alatt ennyien vesztették életüket éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kivégzés által. Jóval többre tehető azonban azoknak a száma, akiket a diktatúra hétköznapi valósága testileg és lelkileg nyomorított meg. Romsics Ignác történész szerint Magyarországon nincs olyan család, amelyet így vagy úgy ne érintett volna a szocialista-kommunista elnyomás.

67 éve jogtalanul letartóztatták, és a Szovjetunióba hurcolták Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát. Ennek apropóján, február 25-én a kommunista diktatúra áldozataira emlékezünk, a halottak mellett azokra is, akiket vallattak és kínoztak, akiket megbélyegeztek, kirekesztettek vagy börtönbe zártak. Azokra is gondolunk ilyenkor, akiket csoport- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek; mindenkire, akit megfosztottak a szabad cselekvés és választás lehetőségétől.

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából a Fidelitas tagjai is megemlékeznek a kommunista diktatúra áldozatairól; fejet hajtunk és némán tisztelgünk azok előtt, akik átélték és azok előtt is, akik nem élték túl a borzalmakat.

2014.02.25.

Kapcsolat