Középiskolás vetélkedő a kommunizmus áldozatainak emlékére

A Fidelitas salgótarjáni csoportja középiskolás vetélkedőt szervezett a Dornyay Béla Múzeumban a kommunizmus áldozatainak emlékére február 21-én.

Hat salgótarjáni középiskolából és tagintézményből öt csapat vett részt a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjához kötődő városi történelmi vetélkedőn. A zsűri elnöke Sulyok László, a POFOSZ Nógrád megyei elnökhelyettese, publicista, újságíró, történész, magyar- és történelem tanár volt. A zsűri tagjai Dr. Fodor Miklós, történész a Dornyay Béla Múzeum igazgatóhelyettese, valamint Fenyvesi Gábor, Salgótarján alpolgármestere voltak.


A vetélkedő elején a zsűri elnöke Ponyi József 56'-os elítélttel beszélgetett, akinek visszaemlékezése hiteles ráhangolódás volt a versenyre. A résztvevők alaposan felkészültek a megmérettetésre, prezentációval készültek és ügyesen válaszoltak a kérdésekre.

Első helyen végeztek a Kanizsai Dorottya Egészségügyi Tagintézmény diákjai, második helyezettek a Madách Imre Gimnázium tagintézmény tanulói, harmadikak pedig a Táncsics Mihály Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola diákjai lettek. A többi iskola képviselői Salgótarján jóvoltából különdíjban részesültek. Az elismeréseket Sulyok László, a POFOSZ Nógrád megyei elnökhelyettese és Jakab Jácint, a Fidelitas országos alelnöke adta át.

A Fidelitas a résztvevőknek tanulmányi kirándulást szervez a Terror Háza Múzeumba és a Recski internáló táborba.

 

A tervek szerint ebben az évben más jellegű történelmi vetélkedőket is fognak még szervezni Salgótarjánban a Fidelitas tagjai, szeretnének hagyományt teremteni.

A Fidelitas salgótarjáni csoportja minden fiatalt arra buzdít, hogy vegyen részt a fővárosi és a vidéki megemlékezéseken február 25-én, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján!

2014.02.24.

Kapcsolat