A kormány a fiatal gazdák pártján áll

A Fidelitas, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség és a MAGOSZ Ifjúsági Tagozat megítélése szerint a Földet a Gazdáknak program sikeresen zárult, bebizonyította, hogy alkalmas a családi gazdaságok és a fiatal gazdák támogatására, végső soron az agrárközéposztály megerősítésére.
Soha egyetlen kormány nem hirdetett ennyi földet haszonbérleti pályázatra, soha nem tudtak a családi gazdaságok ekkora állami területre pályázni. Ennek köszönhetően közel ezer fiatal gazda jutott több mint 37 ezer hektár földhöz. Minden második érvényesen pályázó fiatal gazda nyert. A földhaszonbérleti pályázatok nyertesei nem ajándékot kaptak, hanem egy lehetőséget: kemény munkával tisztes megélhetést tudnak biztosítani önmaguk és családjuk számára.

Amit a kormányalakításkor a FIDESZ-KDNP vállalt azt sikeresen teljesíttette. Megalkották a helyben lakó földműveseket és a fiatal gazdákat segítő jogszabályokat, zajlik a földügyi nyilvántartás átalakítása, ellenőrzése, a rendezetlen státusú földterületek hasznosítása. A Földet a Gazdáknak program keretében 221.000 hektár területre 6.000 haszonbérletet kötöttek. A nyertesek területek használatába bevont gazdálkodók száma a Gyurcsány- korszakhoz képest megtízszereződött. A területek 82%- át természetes személyek kapták használatba.

A program hozzájárul az agrárszektor korfájának fiatalításához. Ezzel a magyar vidék csak nyerhet, ezáltal biztosítható a vidék jövője, talpon maradása. Másrészt végre meg lehet teremteni a helyes arányokat a kis és nagy gazdaságok között, illetve véget lehet vetni a Gyurcsány-Bajnai korszak idején preferált nagybirtok rendszernek.

Chladek Tibor
Fidelitas Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Kabinet

Harangi Fülöp
IKSZ Vidékért Munkacsoport

Kis Miklós
MAGOSZ Ifjúsági Tagozat

fidelitas.hu
 

2014.02.06.

Kapcsolat