Navracsics: Nem hagyom a kultúrát feláldozni a kereskedelem oltárán

Az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának vendége volt Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatási, kulturális, ifjúság-és sportügyi biztosa január 20-án. Bevezetője után a politikus az EU-USA szabadkereskedelmi egyezményre (TTIP), az egységes digitális piacra, de a magyarországi szabadságjogokat, a toleranciát és a bevándorlási kérdéseket firtató felvetésekre is reagált.
A biztos bevezetőjében elmondta: elsődleges célja, hogy minél szélesebb körrel megismertesse azokat a témákat, amiket portfóliójában képvisel, majd ehhez társítva - határterületeken átnyúló szakmai kooperáció útján - megtalálja az előremutató megoldásokat. Navracsics szerint az oktatásba, a képzésbe való befektetés, a szociális partnerekkel való együttműködés létfontosságú a terület fejlesztésében.  Nem csupán az oktatásra, de az azzal összefüggő problémákra, így az iskolarendszerből történő korai kilépés megakadályozásra is komoly figyelmet kell fordítani, éppen ezért az EU2020 program egyik prioritása, hogy néhány év alatt 10 százalék alá csökkentse az oktatás világából való idő előtti kilépést.
 

Navracsics Tibor a január elején történt párizsi merénylet kapcsán hangsúlyozta: a különböző kultúráknak meg kell tanulniuk egymással együtt élni a társadalmon belül, az oktatás pedig ennek kiváló eszköze. Fontos a tagállamok közötti együttműködés, a jó példák átvétele, hogy megakadályozzuk a radikalizálódást és a marginalizálódást. A biztos a kreatív ipar – mint a legszélesebb befektetői kört vonzó ágazat – a sport és az új technológiák mellett elköteleződve rávilágított: a fejlesztési csomagok kidolgozása során szem előtt kell tartani mind az ipar érdekeit, mind pedig a kulturális sokszínűséget. A politikus továbbá az egységes digitális piac kiépítése kapcsán elmondta, hogy a szerzői jogok megreformálása kulcskérdésként van jelen a projektben, ő maga – Oettinger biztostársa mellett – annak tartalmi felügyeletében vesz részt.

A biztos a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) kapcsán az audiovizuális szolgáltatásoknak a csomagból való kivételére utalva aláhúzta: nem hagyja, hogy a kultúrát „beáldozzák” a kereskedelem oltárát, minden eszközzel küzdeni fog annak megvédéséért a kereskedelemért felelős biztostársát, Cecilia Malmströmöt is segítségül hívva ehhez.

Navracsics a decemberben elfogadott befektetési csomagról elmondta: végrehajtásakor prioritásként kell, hogy szerepeljen benne az oktatásügy, azért, hogy olyan piacképes ismeretekkel rendelkező fiatalok kerüljenek ki az iskolapadokból, akiknek tudása összehangolt a munkaerőpiaci igényekkel. Ezen eredmények mélyreható szakmai együttműködéssel, s akár a magántőke bevonásával eszközölhetők ki leginkább; ezért a biztos javaslatot tett a tagállamok oktatási, kulturális minisztereinek részvételével történő jövőbeni egyeztetésre, a hatékony végrehajtás érdekében pedig pénzügyminiszterekkel kiegészített csúcs összehívására.

A szakpolitikus a magyar kormánypolitikára vonatkozó kritikák (amerikaellenesség, antiszemitizmus, idegengyűlölet) kapcsán hangsúlyozta: noha nem kívánja tagállami szinten kommentálni a szocialisták (P. Kammerevert – S&D), a liberálisok (H. Trüpel – ALDE), a konzervatívok (A. Lewer – ECR) és a szélső baloldal (C. Maltese – GUE) soraiból érkező, a magyar kormányt dehonesztálóan érintő megjegyzéseket, de úgy látja, ezen képviselőknél kulcsszerepet játszik a félretájékozottság. Ezen túlmenően kiemelte, hogy fontosnak tartja a közvélemény támogatásának bírását, de az nem áshatja alá Európa alapértékeit, így a sajtó- és médiaszabadságot.

Navracsics Tibor a Bologna-folyamatra, valamint a diplomák tagállamok közötti elismerésére vonatkozóan felhívta a figyelmet arra, hogy idén májusban Jerevánban olyan szakmai konferenciára kerül majd sor, melynek asztalán fő témaként a fentiek szerepelnek, így komoly előrelépésre számít az ügyben.

A magyar uniós biztos záró gondolatként kiemelte: hisz abban, hogy egyazon közösség tagjaiként mindannyian közös célok megvalósításában, sikerek elérésben vagyunk érdekeltek, ezért együtt kell stratégiát alkotnunk. Emellett döntő fontosságú, hogy a fiatalokat érdekeltté tegyük az európai integrációban.

Magyar Ágnes Zsófia, 

a Fidelitas külügyi kabinetének tagja

 

 

2015.01.26.

Kapcsolat