Munkahelyteremtés a fiataloknak: ezt kérjük a kormánytól!

2012. november 12.

A Parlamentben Ágh Péter, a Fidelitas elnöke intézett kérdést Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkárhoz. A képviselő felhívta a figyelmet: az ősszel elindított Első Munkahely garancia program eredményes kezdeményezés, azonban a fiatalok helyzetbe hozásáért továbbiakra is szükség van. Az államtitkár aláhúzta: a kormány elkötelezett abban, hogy csökkentse a pályakezdő munkanélküliek számát, így a már meglévő programok mellett újak indítását is tervezi.

Ágh Péter felszólalása:
 
Tisztelt Ház!

Gyakran halljuk azt, hogy milyen kihívásokkal találkoznak a magyar fiatalok, amikor kikerülnek a nagybetűs életbe. Az egzisztenciateremtés, az évek óta tartó gazdasági válság jelentős akadályokat jelent a mai tizen- és huszonéveseknek. Ebben a komoly helyzetben a kormánynak olyan lépéseket kell tennie, amelyek mutatják, nincsenek magukra hagyva. Bár rendkívül erős a válság hatása a fiatalok életére, mégis látható, a kormány tisztában van a problémájukkal, és igyekszik számukra segíteni.
A miniszterelnök október 1-jén itt a parlamentben öt pontot sorolt fel, amelyek azt igyekeztek elősegíteni, hogy a fiatalok itthon találhassanak munkát. Ennek részeként beszélt egy olyan új kezdeményezésről, amely az ősszel indult.

Tisztelt Államtitkár Úr!

Az "első munkahely" garancia szeptemberben indult és december végéig tartó program, amely a pályakezdők számára biztosít munkalehetőséget. A kezdeményezés magában foglalja a munkaerő-piaci szolgáltatás mellett a bérköltség-támogatást és a munkába járáshoz szükséges utazási költség nagyarányú megtérítését. Olvashattunk róla, hogy az elmúlt pár hét alatt több ezer fiatal tudott elhelyezkedni.

Tudjuk, hogy visszatérő probléma az, hogy a fiatalokat gyakorlati munkatapasztalat hiányában nem alkalmazták. Ennek a csapdahelyzetnek a felszámolásához is hozzájárult a kormány akkor, amikor elindította ezt a projektet. Emellett a munkahelyvédelmi akcióterv és a további intézkedések folyamatos kidolgozása is azt mutatja, hogy a kormány tenni akar az ifjúsági munkanélküliség visszaszorításáért. A Fidelitasban azt várjuk a kabinettől, hogy ezt az utat folytatva további lépéseket tegyen a fiatalok helyzetbe hozásáért, ennek részeként jövőre is teremtse meg a feltételeit annak, hogy elindulhasson a sokaknak lehetőséget jelentő "első munkahely" garanciaprogram.

Tisztelt Államtitkár Úr!

Mindezek alapján tisztelettel kérdezem, hogy a kormány milyen további intézkedéseket tervez például az "első munkahely" garancia folytatására.

Czomba Sándor államtitkár válasza:
 
Tisztelt Ház!

Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, egy nagyon fontos probléma az, amire ráirányította a figyelmet.

Jelen pillanatban a munkaügyi regiszterben 69 ezer pályakezdő munkanélküli van Magyarországon. Ez egy óriási szám és óriási feladat és kihívás a kormány számára. Nem ülünk ölbe tett kézzel, mint ahogy ez a program is mutatja, és emellett számos olyan program indult az elmúlt néhány hónapban, amely érdemben segíti a pályakezdő fiatalok, általában a fiatalok elhelyezkedését. Ilyen a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása, ahol mintegy 7-7,5 milliárd forinttal az első munkába helyezést segítjük; ilyen a lakhatási támogatás, amit nemrégiben jelentettünk be, és örömmel tudom mondani, hogy több mint 3 ezer érdeklődő van, és száz fölött van már azoknak a száma, akik konkrét szerződéskötés előtt állnak. Természetesen itt is a döntő többség, több mint 50 százaléka fiatal ember, hiszen a mobilitás itt jobban nyomon követhető.

Valóban, ebbe a körbe illik bele az "első munkahely" garanciaprogram, hiszen a célunk az, hogy azt a fajta munkatapasztalatot, amelyet mindig számon kérnek a fiataltól, amikor szeretne elhelyezkedni - hogy "gyere majd vissza akkor, ha lesz tapasztalatod", ez egy ördögi csapdahelyzet -, ezt a tapasztalatot szeretnénk megadni ilyen és ehhez hasonló programok segítségével. Örömmel tudom azt önnek mondani, 3500 főre terveztük eredetileg, és a kilencedik hét végén egész pontosan 6730 fiatal helyezkedett el csak ennek a programnak a segítségével. Év végére ez a szám a 7500-at is el fogja érni, tehát az előbbi 69 ezerhez képest ez egy jelentős számnak mondható.

A kormány elkötelezett abban, hogy a következő évben is segítse a fiatalok elhelyezkedését, ezért tervezzük a következő időszakban is ilyen és ehhez hasonló programok indítását.

fidelitas.hu
Küldd el ismerősnek emailben!
Tárgy: Munkahelyteremtés a fiataloknak: ezt kérjük a kormánytól!
Címzett: *
Feladó: *
Megjegyzésed:

További hírek

Elkezdődött a Fidelitas megújult vezetőképzője 2014. október 22. 19:27

Parlamenti képviselőnk és száznál több önkormányzati képviselőnk közül sokan végezték már el a Fidelitas Vezetőképző Tanfolyamát, amely több, mint 10 éve készíti fel tagjainkat a helyi vagy éppen országos közéletben való szereplésre. Idén a vezetőképző tanfolyam első hétvégéjének Balatonszemes adott otthont. A 2014-es évfolyam 12 résztvevője az ország különböző pontjából érkezett a tréningre.

Budapesti Választmány vendégségben a Fradinál 2014. október 22. 19:21

A Fidelitas szempontjából is rendkívül sikeres önkormányzati választás után a Budapesti Választmány ezúttal rendhagyó helyszínen ült össze; Kubatov Gábor pártigazgató, egyben a Fradi elnökének meghívására a csapat új stadionjába látogatott, ahol egy interaktív beszélgetés után az arénába is betekintést nyert.

Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia workshop 2014. október 21. 10:01

Első nagyszabású rendezvényét tartotta meg a Fidelitas Innovációs Kabinet az őszi idény nyitásaként; október 15-én a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) fehér tárgyalójában Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia (S3) workshop-ot szervezett. Az eseményen az S3 stratégiájával kapcsolatos beszámolókat hallgathattak a résztvevők, emellett egy szimulációs játék során próbálhatták ki a megyei workshop-ok hangulatát. Az érdeklődő fiatalok a Nemzeti Innovációs Hivatal gyakornoki programjairól is tájékozódhattak.