Mondjuk meg mi, milyen legyen az internet itthon!

Böröcz László, a Fidelitas elnöke és Deutsch Tamás, az internetről és a digitális fejlesztésekről szóló nemzeti konzultáció előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos Z generáció és a magyar internet jövője címmel tartottak sajtótájékoztatót.
A kollégiumokban, oktatási intézetekben a számítástechnikai eszközpark fejlesztése és az ehhez szükséges források biztosítása elengedhetetlen a minőségi szélessávú, szupergyors internethasználathoz – hangsúlyozta Böröcz László. A Fidelitas elnöke hozzátette, hasonlóan fontosnak tartják az internet előfizetés közvetlen adóterheinek (ÁFA) csökkentését is. Elengedhetetlen a jó kormányzáshoz, hogy valaki át tudja gondolni döntéseit – fűzte hozzá utalva arra, hogy a kormány kezdeményezte az internetről szóló párbeszédet.

Elmondta, a Fidelitas szerint a kollégiumok és az egyetemek közösségi terein fontos lenne biztosítani a wifi-használatot. A gyors internet eléréshez ez elengedhetetlenül szükséges – húzta alá. Kijelentette, a célok eléréséhez fontos kitölteni az InternetKon kérdőívét, ezért arra biztatott minden fiatalt, hogy éljenek a lehetőséggel, és július 31-ig szavazzanak az InternetKon 20 kérdésére.
 

A legfontosabb kérdés az internethasználat ára, az infrastrukturális feltételek hiánya mellett ez az internet terjedésének másik akadálya - mondta Deutsch Tamás, az internetről és a digitális fejlesztésekről szóló nemzeti konzultáció előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos. Habár a gyors hálózatfejlesztési programnak köszönhetően hazánkban 2018 végére minden magyar háztartásban hozzáférhető lesz a szupergyors internet, az ár kérdése kulcsfontosságú marad. Ezért is az első kérdés az Internetkonban: hogyan csökkentsük a hozzáférés árát – mutatott rá.
 
Jelezte, az utóbbi másfél hónapban több mint 15 ezren töltötték ki az InternetKon kérdőívét, számuk az elmúlt másfél-két hétben a korábbiaknál is nagyobb mértékben bővült. Hozzátette, a válaszadásra minden 14. életévét betöltött magyar állampolgárnak július végéig van lehetősége.
 
A vezetékes internet a felsőoktatási intézmények mindegyikében ott van, a szélessávú internet elérhetőségének tekintetében a magyar felsőoktatás az európai ranglista élén áll – jegyezte meg. Az internetezés ezeken a helyeken mégis nehéz, aminek oka, hogy az épületekben a hozzáférés wifin keresztül történik – mutatott rá. Ezért ennek fejlesztése kulcsfontosságú – szögezte le.
 
 

 

2015.07.06.

Kapcsolat