Közösség és közélet - nyári szabadegyetem Sástón

A Fidelitas legnépszerűbb országos programja a több mint tíz éve minden évben megrendezésre kerülő nyári tábor. Idén június végén Fidelitas Nyári Szabadegyetem néven olyan tábort szerveztünk, mely kiemelkedik a sorból, középpontjában ugyanis az interaktív közösségépítés állt.
A közösség és közélet szlogen arra utal, hogy a Fidelitas olyan fiatalok közössége, akiket foglalkoztatnak a társadalmunkat érintő legfontosabb közéleti kérdések, problémák és a lehetséges megoldások, így a szabadegyetem legfőbb célja is a közösség összekovácsolása, valamint közéleti kérdések megvitatása volt.
 
A négynapos rendezvény első estéjén Böröcz László ügyvezető alelnök köszöntötte a több mint 250 fiatalt, akik az ország különböző pontjaiból és a határokon túlról azért érkeztek a Mátra egyik legnépszerűbb üdülőhelyére, Mátrafüred-Sástóra, hogy ismerkedjenek, együtt szórakozzanak, valamint meghallgassák neves szakemberek és közéleti személyiségek előadásait, vitáit.
 

A vacsorát követően a résztvevők különböző szórakoztató játékok segítségével ismerhették meg még jobban egymást, majd miután kiderült, hogy ki melyik csapat, melyik elképzelt párt színeiben fog a szabadegyetemen vetélkedni, elkezdődhetett a pártnév, szlogen kitalálása, stratégia, választási program kidolgozása, a vezető és a szóvivő kiválasztása, felkészülés a három fordulóból álló csapatversenyekre.

Pénteken Közéleti viták Magyarországon címmel kerekasztal-beszélgetéssel indult a nap, a kék sarokban Bayer Zsolttal, a piros sarokban Havas Henrikkel. A két újságíró a média szerepéről, a fiatalok hazai és külföldi lehetőségeiről, a magyar közéletet felkavaró kérdésekről beszélgetett. Még a rutinos moderátor, Balogh Ákos Gergely, a Mandiner hírportál főszerkesztője is nehezen jutott szóhoz a két véleményvezér mellett.


Délután Rogán Antal, a Fidesz, valamint Schiffer András, az LMP frakcióvezetője állt a pulpitusra. Vitájukat Pindroch Tamás, a Magyar Hírlap főmunkatársa moderálta. A vitában olyan területeteket érintettek, mint az árfolyamrés eltörlése, a devizahitelesek mentése, pénzügypiaci szabályozás, különadók, a reklámadó.


Este a csapatversenyek első fordulója, a bemutatkozás következett. 10 párt ismertette programját, szlogenjét, mutatta be tisztségviselőit. A háromtagú zsűri (Balogh Ákos Gergely, Pindroch Tamás és Böröcz László) pedig pontokkal értékelte a csapatok szereplését.

A szombati napfényes délelőttön Kövér László, az Országgyűlés elnöke tartott előadást XXI. Század és a magyar nemzetstratégia címmel. A házelnök Böröcz László kérdéseire válaszolva beszélt a Fidesz alapításáról, a rendszerváltásról, a magyar nemzetstratégiáról, határon túli magyar szervezetekről.

>


Délután két párhuzamos kerekasztal-beszélgetés következett. L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára popkultúráról, szerzői jogokról, „Kulturkampf”-ról és a kultúra bizonyos területeinek belterjességéről beszélgetett Geszti Péter, eMeRTon-díjas dalszövegíróval és énekessel. A kultúrpolitikai vita moderátora Balogh Ákos Gergely volt.


Azonos időben Politikai körkép a választások után című kerekasztal-beszélgetésen Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára és Karácsony Gergely, a PM elnökségi tagja ütköztették véleményüket. Elsősorban Budapest-politikáról, a kerületek és a főváros közötti hatáskörmegosztásról, a fejlesztésekről és a közgyűlési választási rendszer átalakításáról beszéltek, de kitértek a Párbeszéd Magyarországért és a többi baloldali párt viszonyára, az együttműködés esélyeire is. A moderátor Pindroch Tamás volt.


Az izgalmas beszélgetések után a csapatversenyek második fordulójában a pártok szóvivői a legkellemetlenebb újságírói kérdésekkel kerültek szembe. Balogh Ákos Gergely és Pindroch Tamás váratlan, provokatív helyzeteket teremtve tesztelték a szóvivők rátermettségét.

Az interjúk után következett a csapatversenyek utolsó fordulója, a választási vita, mely során a csapatok, illetve a pártok képviselőinek előre egyeztetett vitatémákkal kellett saját álláspontjukat ismertetni, az ellenfél állításaira rákontrázni. Nem volt egyszerű feladat, de mindegyik szereplőnek sikerült a lehető legtöbbet kihozva magából magas pontszámokat szereznie csapata számára.

A foci VB soron következő meccsét és a Reckless Roses zenekar koncertjét követően Böröcz László hirdette ki a csapatversenyek eredményét. Az ünneplés hajnalig tartott.

Vasárnap a szabadegyetem résztvevőire a közeli kalandpark várt canopyinggal, erdei akadálypályával, bobozással. Akik pedig hűsölésre vágytak a nyári melegben, a szálláshely (Mátra-Kemping Sástó) medencéjében csobbanhattak.

A szabadegyetem elérte célját, az interaktív feladatok, csapatversenyek révén közösségünk tagjai még jobban összekovácsolódtak, az előadásokból, beszélgetések révén pedig rengeteg hasznos ismerettel gazdagodtak. Biztosan állítjuk, hogy hagyományt teremtettünk, jövőre ismét lesz nyári szabadegyetemen, reméljük, találkozunk! 

2014.07.01.

Kapcsolat