Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia workshop

Első nagyszabású rendezvényét tartotta meg a Fidelitas Innovációs Kabinet az őszi idény nyitásaként; október 15-én a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) fehér tárgyalójában Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia (S3) workshop-ot szervezett. Az eseményen az S3 stratégiájával kapcsolatos beszámolókat hallgathattak a résztvevők, emellett egy szimulációs játék során próbálhatták ki a megyei workshop-ok hangulatát. Az érdeklődő fiatalok a Nemzeti Innovációs Hivatal gyakornoki programjairól is tájékozódhattak.
Az esemény megnyitásaként Urbán Viktor kabinet elnök felvezetőjében kiemelte, a rendezvény célja az, hogy az érdeklődő fiatalok számára bemutassa és érthetővé tegye a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia (S3) néven ismert innovatív stratégiai megközelítést. Az S3 stratégia megalkotása minden EU-s régió és tagállam számára előfeltétel a 2014-2020 közötti tervezési időszakra kidolgozott, saját támogatási programjainak elfogadásához. Legfőbb célja a helyi egyedi erősségek és potenciálok kiaknázása.

Az Innovációs Kabinet két tagja, Kecskeméti Dorottya és Bozsoki Dániel a NIH-en belüli gyakornoki munkájukról, az elmúlt hónapok tapasztalatairól tartottak részletes előadást. Szemléltették az S3 stratégiai hátterét, s hogy a megyeszékhelyek felkeresésével (illetve az ott tartott workshopok keretében) hogyan vonták be a helyi résztvevőket.

A 19 alkalmas vidéki workshopokon összesen több mint 1200 ember vett részt. A 6-10 fős csoportokra osztott résztvevők saját tapasztalataik alapján gyűjthették össze a helyi problémákat és az erre alkalmas innovatív, kutatás-fejlesztéseket elősegítő megoldásaikat.

A NIH munkatársai ezen kvalitatív adatok alapján kvantitaív (táblázatba foglalható) eredményeket alkottak, amivel később kifejezhetővé válnak a regionális fejlesztési lehetőségek. Ezzel a módszerrel  alulról építkező tervezés, regionális helyzetfelmérésen alapuló fejlesztések indulhatnak meg.

A Kabinet rendezvényén ezután a résztvevők, egy szimulációs játék keretében próbálhatták ki, hogy milyen volt a vidéki workshopok hangulata.

Az S3 szekció után rövid összefoglalóval bemutattuk a NIH felépítését és a gyakornoki lehetőségeket. A több mint egy órás program kötetlen beszélgetéssel zárult. 

2014.10.21.

Kapcsolat