Gérecz Attilára emlékeztünk

A Fidelitas VII. kerületi csoportja idén is megemlékezett a fiatalon elhunyt költőről és sportemberről, az 1956-os forradalom hősi halottjáról, Gérecz Attiláról.
Hack Angelika csoportelnök beszámolója:

November 10-én a tavalyi évhez hasonlóan idén is a VI. kerületi Fidelitassal közösen koszorúztunk. Először Terézvárosban, a mártír egykori iskolájánál helyeztük el az emlékezés virágait, majd a hetedik kerületi Klauzál téren – a költő első sírhelyén - található emléktábla előtt róttuk le kegyeletünket.


Gérecz Attila már 16 évesen megjárta a hadifogságot. Hazatérve sikeres érettségi vizsgát tett, ám egyetemen apja vitézi címe miatt sohasem tanulhatott tovább. Versenyszerűen sportolt; tagja volt a magyar öttusa válogatottnak. 21 évesen összeesküvés vádjával letartóztatták, a váci börtönbe került, ahol elkezdett verseket írni és nyelveket tanulni. Szökése után csatlakozott a forradalmárokhoz, majd 1956. november 7-én utcai harcok során érte a halál. Bár fiatalon, 26 évesen halt meg, rövid életművével mindörökké példaként szolgálhat a fiatalságnak.

2014.11.26.

Kapcsolat