Fontos a fiatalok véleménye

Együttműködési megállapodást írt alá kedden Simon Tibor, salgótarjáni polgármesterjelölttel (Fidesz-KDNP) Böröcz László, a Fidelitas elnöke és Jakab Jácint, Nógrád megyei elnök. A felek Salgótarján népességmegtartó erejének növekedése, az elvándorolt fiatalok visszatérése, a város fejlődése és az ifjúság helyzetének javítása céljából léptek szövetségre. A dokumentum megpecsételése után kerekasztal-beszélgetést folytattak a térség ifjúságával, meghallgatva elképzeléseiket és az őket érintő problémákat.
A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjének választási győzelme esetén a helyi és környékbeli fiatalokkal együttműködve, az ő véleményüket kikérve azon fogunk dolgozni, hogy egy virágzó Salgótarjánt hozzunk létre – jelentette ki Jakab Jácint, önkormányzati képviselő, a Fidelitas országos alelnöke, Nógrád megyei elnöke a keddi egyeztető fórumon. 
 

 

„A fiatalok városhoz való kötődése erős, viszont a lehetőségeik korlátozottak. A cél az, hogy ne csak érzelmileg, hanem fizikailag is kötődjenek Salgótarjánhoz – mondta Simon Tibor. Hozzátette: programja egyik legfontosabb eleme, hogy itthon kell tartani a jövő nemzedéket, meg kell teremteni számukra az elhelyezkedéshez és családalapításhoz szükséges feltételeket és a kulturált szórakozási lehetőségeket is.

Böröcz László megtiszteltetésnek nevezte, hogy sor kerül a szövetség megalkotására. A Fidelitas elnöke kifejtette: a kormányzat az otthonteremtési és munkahelyteremtési programokkal hozzájárult, hogy a fiatalok Magyarországon képzeljék el jövőjüket, lakóhelyükön tudjanak dolgozni és letelepedni. Ehhez azonban az is szükséges, hogy a városnak olyan vezetője legyen, akinek kiemelten fontos az ifjúság, és aki élvezi a kormány támogatását.
 

 

Az együttműködő felek egy új városi ifjúsági koncepció megalkotásával kívánnak hozzájárulni a fiatalok önállóvá válásának megsegítéséhez, társadalmi integrációjuk megvalósulásához. Közös célként fogalmazták meg a közéletben történő részvételük elősegítését, az egészséges életre motiválást. Mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a piacképes szakmai képzettség megszerzését támogassák, a szabadidő kulturált eltöltésének feltételeit pedig javítsák – áll a paktum szövegében.
 

 

Az aláírást követően a mintegy húsz fiatal - akik között jelen voltak helyi és környékbeli ifjúságsegítő szervezetek vezetői is – tolmácsolta igényeit és javaslatait a polgármesterjelölt felé, aki őszintén válaszolt a felvetett kérdésekre és megígérte, hogy megválasztása esetén velük együttműködésben fogja irányítani és fejleszteni a várost.

2016.02.03.

Kapcsolat