Fogjunk össze Kárpátaljáért!

Adománygyűjtést szervez kárpátaljai fiatalok étkezésének támogatására a Fidelitas – hangzott el Böröcz László és Dobsa István sajtótájékoztatóján.
Böröcz László arról tájékoztatott, a Fidelitas gyűjtést szervez a kárpátaljai magyarság megsegítésére. A Fidelitas elnöke emlékeztetett rá, hogy már számos hasonló akciójuk volt az elmúlt években, elsősorban iskoláknak juttattak el adományokat. Mi ezt egy becsületbeli ügynek tekintjük – húzta alá.
 
Elmondta, a www.karpataljaert.hu oldalon, illetve a www.karpataljaert.fidelitas.hu oldalon lehet bankkártyás vagy átutalásos módon adakozni. A december végéig tartó akció során összegyűlt pénzt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Jótékonysági Alapítványának juttatjuk el hozzájárulva a kárpátaljai magyar oktatás (taneszköz-vásárlás) és a kárpátaljai magyar ifjúsági közösségek támogatásához. A facebook.com/karpataljaert oldalon lehet nyomon követni az adományok sorsát – fűzte hozzá.
 
Kifejtette, emellett más eszközökkel is fel akarják hívni a figyelmet a kárpátaljai magyar családok nehéz helyzetére, ezért a Fidelitas-csoportok több városban saját készítésű süteményeket fognak árulni. Szavai szerint az árusítás „becsületkassza-alapon” történik majd. Október elejére pedig egy jótékonysági koncertet szerveznek Budapesten, ezzel zárják majd az akciót. Leszögezte, a gyűjtéssel szeretnék a hazai fiatalság figyelmét felhívni arra, hogy milyen nehéz körülmények között élnek a kárpátaljai magyar fiatalok.
 

 

Dobsa István elmondta, a kárpátaljai lakosság komoly nehézségekkel küzd a mindennapok során, az ukrajnai háborús konfliktus erősen kihat az életükre.
A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ifjúsági szervezetének elnöke példaként az ukrán fizetőeszköz devalválódását és a közüzemi díjak folyamatos emelkedését említette meg; ugyanakkor kiemelte, a kárpátaljai magatartást sohasem a pesszimizmus és a panasz jellemezte. A kárpátaljai magyarság szeretne szülőföldjén megmaradni magyar közösségként úgy, ahogyan ezt már több száz éve teszi – jelentette ki.
 
Dobsa István úgy fogalmazott, a Kárpát-medence magyarsága „egy egészként figyeli” az eseményeket, számos segélyszállítmány és adomány éri el a térséget. „Szeretném megköszönni minden embernek, aki most segít” – húzta alá, kifejtve, külön öröm számára, hogy az anyaországi fiatalság számára sem közömbös az ügy.
 



 

2015.06.06.

Kapcsolat