Fidelitas Gazdasági Kabinet vitaestje

A Fidelitas Gazdasági Kabinete december 10-én „Hazánk érdeke” címmel tartott vitaestet. A meghívott vendégek Csontos Sandra az IKSZ Budapest elnöke és Kerékgyártó Gábor, a Fidelitas Budapest elnöke voltak, akikkel a napirendre tűzött aktuálpolitikai kérdéseket vitatta meg a kabinet csoportja. A beszélgetés fókuszában az állt, hogy mi hazánk érdeke a jelenlegi gazdasági, energia, kereskedelmi, és külpolitikai kérdésekben.

A kezdő téma az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti gazdasági és szabadkereskedelmi megállapodás, az úgynevezett Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (TTIP) volt. A TTIP célja lebontani USA és EU között a még néhány fennálló vámot, továbbá a nem vám jellegű kereskedelmi korlátozásokat, így létrehozni egy egységes szabadkereskedelmi övezetet. A TTIP segítheti az uniós szintű gazdasági növekedést és a foglalkoztatás bővülését, azonban jelentős kérdéseket vet fel az uniós és tagállami szintű érdekérvényesítés, versenyképesség, fogyasztóvédelem, élelmiszerbiztonság és környezetvédelem területén.

A kabinet továbbá vitát folytatott arról, hogy mi Magyarország érdeke a Nyugat és Kelet közti hatalmi játszmákban. Az új világviszonyok közepette képviselt magyar külpolitikában a transzatlanti és keleti kapcsolatrendszer egyaránt fontos. Geopolitikai érdekünk a béke, az energiabiztonság, a pénzügyi és a kereskedelmi önállóság megőrzése, továbbá egy szuverén Ukrajna léte. Az Európai Unió energiastratégiával és hazánk Nemzeti Energiastratégiájával összhangban a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartását célzó megállapodás fontos ahhoz, hogy a következő évtizedekben Magyarország energiafüggősége csökkenjen, szuverenitását megőrizhesse. A rendezvény az üzletek vasárnapi nyitva tartásáról és a vasárnapi munkavégzés szabályozásáról szóló törvényjavaslat megvitatásával zárult.

2014.12.19.

Kapcsolat