Böröcz László a menekültválság kezeléséről beszélt Brüsszelben

Az Európai Néppárt Ifjúsági Szervezete (Youth of the European People's Party) Brüsszelben tartotta idei első tanácsülését, melyen Böröcz László, a Fidelitas elnöke ismertette szervezetünk álláspontját a menekültválság kezelésében.
Böröcz László az európai közösséget egy fához hasonlította, melynek ápolnia és védelmeznie kell gyökereit, ehhez pedig összefogásra és közös munkára van szükség. „Nincs olyan nagy és erős fa a világon, amely képes lenne kibírni a természet viharait gyökerei nélkül. Ahogy Európa sem képes túlélni a történelem viharait, ha elfelejti és nem ápolja gyökereit. Európa csak akkor lehet erős, ha megvédi saját gyökereit, és csak akkor lehet sikeres, ha képes a közös problémamegoldásra. A Fidelitas elkötelezett egy erős és sikeres Európa mellett, de ehhez folyamatos kitartó munkára és hitre van szükség.”
 
Magyarországnak és az európai közösségnek együtt kell dolgoznia a migrációs kérdés megoldásán, mert csak így lehetséges a hatékony és gyors megoldás kivitelezése.
 
„Magyarország az európai közösség része, betartja a közösségi szabályokat és irányelveket, így az utóbbi hónapok során betartotta azokat a jogszabályokat is, amelyek a migrációval, illegális határátlépésekkel kapcsolatosak. Magyarország egyedül nem képes megoldani ezt az ügyet, ami egész Európa problémája. Ezért Magyarország európai, közös megoldásban érdekelt, és együtt akar működni a többi tagállammal és az európai intézményekkel annak érdekében, hogy erre a helyzetre hatékony megoldást találjunk.”
 
A Fidelitas elnöke kiemelte azt is, hogy a több oldalról támadott kerítés nem a kiszorítás eszköze, hanem a Schengeni határok védelmére szolgál és biztosítani hivatott az európai szabályok betartását.
 
„A kerítés nem a migránsok kiszorítására, hanem Európa, Schengen határainak védelmére épült, illetve, hogy biztosítani tudjuk az európai szabályok betartását. Dublin III rendelet szerint hivatalos belépési ponton, hivatalos fogadási időben lehet menedékkérelmet benyújtani, amely szabályozást Magyarország maradéktalanul betart. Ráadásul olyan nemtelen támadások érték az elmúlt időszakban a magyar kormányt és a miniszterelnököt, amiket a Fidelitas a leghatározottabban visszautasít.”
 
Böröcz László hangsúlyozta, hogy Magyarországnak szüksége van az Európai Unió támogatására abban, hogy továbbra is érvényre tudja juttatni az EU-s szabályokat.
 
„Magyarországot támogatni kell az EU szabályok betartatásában, mivel mindent megtesz a jogszabályok érvényre juttatása érdekében. Minden államnak szuverén joga megvédeni a saját határait, és schengeni államként felelősek vagyunk a hozzánk tartozó külső határok ellenőrzéséért is. Az EU nincs felkészülve egy ekkora mértékű bevándorlási hullámra, de az uniós szabályok irányt mutatnak, hogy hogyan kell egy tagállamnak viselkednie. Abban az esetben, ha valamelyik schengeni határ menti állam nem képes biztosítani a megfelelő határvédelmet, közös európai határvédelmi egység bevetését tartjuk szükségesnek.”
 
A Fidelitas elnöke kitért arra, is, hogy a minket körülvevő országoknak jobban oda kell figyelnie a továbbiakban a kommunikációjukra, hiszen:
„Nagyfokú gondatlanság, felelőtlenség felbuzdítani ezeket az embereket arra, hogy vállalják a hosszú és veszélyekkel teli utat a jobb élet reményében, amikor biztonságos országot közelebb is találnak. Ezzel csak az embercsempészeknek teszünk szívességet.”
 
„Az Európai Unió vezetőinek és a tagállami politikusoknak figyelembe kell venni a társadalmi elvárásokat és úgy tűnik, hogy a többségi vélemény a közösségi média oldalain kiáll Magyarország mellett. A szélsőséges pártok megerősödése sajnos eddig is tendencia volt Európában (lásd legutóbbi EP választásokat is), félő, hogy ha a nyugati országok folytatják a morálpolitikát az állampolgárok véleményével szembe menve, akkor azok elfordulnak tőlük a szélsőségek felé.„
 
Böröcz László ugyanakkor azt is kiemelte, hogy azoknak, akiknek valóban szükségük van a menekültjogra és a védelemre, azokon Magyarország és az Európai Közösség segíteni fog. De ehhez szükség van a migránsok kooperatív viselkedésére is, hiszen a menekült jog biztosítása nem azt jelenti, hogy minden egyes menekült saját magának választ letelepedési helyet vagy országot, hiszen erre nincs lehetőség.
 
„Fontos megjegyezni, hogy azok, akik valóban védelemre szorulnak, meg is fogják azt kapni az eljárás lefolytatása után; viszont mindenkit, aki nem felel meg a Genfi Egyezmény szerinti követelményeknek, ki kell utasítani. A kvótarendszer sem jelent megoldást a jelenlegi migrációs nyomásra, ezért a Fidelitas nem támogatja a kötelező kvótarendszert. Az a bevándorló, aki nem akar a számára kijelölt az országban maradni, ahová elhelyezték, azt nem tarthatjuk ott erőszakkal, illetve az ellenőrzési rendszer megvalósítása is kérdéses. A menekültek menedéket kérhetnek, de azt nincs joguk megjelölni, hogy hol szeretnének élni és erőszakkal eljutni oda.„
 

Böröcz László kiemelte, hogy a menekülteknek tudniuk kell, hogy nem csak jogaik, hanem kötelességeik is vannak, amelyeket az 1951-es Genfi Egyezményben határoztak meg.
 
„Az 1951-es Genfi Egyezményben nem csak a menekültek jogai szerepelnek, hanem kötelezettségeik is, mely a 2. cikk szerint a tartózkodás szerinti ország szokásainak és törvényeinek tiszteletben tartása. („Minden menekültnek kötelezettségei vannak azzal az országgal szemben, ahol tartózkodik, különösképpen az, hogy magát az ország törvényeinek és szabályainak, valamint a közrend fenntartása érdekében hozott intézkedéseknek alávesse.”) Ezt megszegik minden egyes alkalommal, mikor illegálisan lépnek az ország területére, és megtagadják az együttműködést a hatóságokkal.”
 
„Következetesen kell cselekednie minden európai államnak, ahogy azt Magyarország is teszi. Humánusan kell bánni minden segítségre szoruló emberrel, menekülttel, de nem szabad hiú reményeket ébreszteni a bennük. Sajnos megvan annak a veszélye is, hogy a kiszámíthatatlan intézkedések következtében az EU állampolgárok jogait csorbítják, ha a tagállamok elkezdik újra bevezetni a határellenőrzést a schengeni övezeten belül a rengeteg illegális határátlépő miatt.”
 
Böröcz László felhívta a figyelmet arra, hogy az államnak elsősorban a polgárait kell védelmezni és ennek alapkövetelménye az, hogy a migránsok egy olyan szűrőrendszeren át juthassanak csak Európába, amely felismeri és kiutasíthatja a terrorcselekményekért felelősöket, radikálisokat vagy háborús bűnösöket.
 
„Az állam feladata elsősorban polgárainak védelme, melynek érdekében nem megengedhető, hogy ellenőrzés nélkül, illegális bevándorlók tartózkodjanak az ország területén. Figyelembe kell venni a nemzetbiztonsági kockázatokat, a terrorizmus és a radikalizálódó csoportok által jelentett veszélyeket. Az elmúlt hetekben már megmutatkoztak a jelei annak, hogy a migránsok közül kiválhatnak csoportok, akik nem hajlandók együttműködni a hatóságokkal.”
 
A Fidelitas elnöke elmondta, hogy Magyarország és sok közép-kelet európai ország nincs felkészülve a csupán jobb gazdasági körülmények miatt érkező gazdasági bevándorlók tömegeinek elhelyezésére és lehetséges, hogy Európa sem.
 
„Magyarország mindig is támogatta és befogadta a rászoruló menekülteket, akiknek az élete közvetlen veszélyben volt. Azonban, a csupán jobb gazdasági körülmények miatt érkező gazdasági bevándorlók tömegeinek befogadása nem feladatunk, és nincs is kapacitásunk erre. Az Európai Unió országai eltérő gazdasági fejlettségűek, ebből kifolyólag teherbíró-képességük is más. A közép- kelet európai országok nincsenek felkészülve a bevándorlók tömegeire.”
 
„Amennyiben egy EU tagállamnak munkaerőre van szüksége, hirdesse meg ezeket az állásokat és legális úton, munkavállalói vízummal biztosítsa a munkalehetőséget azoknak, akik gazdasági célból jönnek Európába. Azonban az Európai Unió országainak hosszú távú érdeke a demográfiai problémáinak megoldása, amelyre nem a migráció jelenti a választ, hanem a megfelelően átgondolt családpolitika, gazdaságélénkítés. A szociális hálóra, a támogatási és munkanélküli segélyrendszerre a bevándorlók tömegei nagy nyomást jelentenek, amelynek jelei már jó pár európai országokban megmutatkoznak.”
 
„A jelenlegi migrációs hullám okai többrétűek, és a felelősséget nem csupán Európának kell viselnie, a többi kontinens vezetőinek is ki kell venniük a részüket a válság megoldásából.”
 

2015.09.28.

Kapcsolat