A salgótarjáni sortűzre emlékeznek

December 8-án az 1956-os sortűz áldozataira emlékeznek Salgótarjánban. 11:15 perckor egyszerre szólalnak meg a harangok, valamint a nap folyamán közel 100 középiskolásnak vetítik le az 1956-os salgótarjáni sortűzről készült dokumentumfilmet.
Jakab Jácint, helyi önkormányzati képviselő, a Fidelitas alelnöke kezdeményezésére 2014. december 8-án, 11:15 perckor egyszerre szólalnak meg Salgótarján harangjai. Az „Lélek harangja” kezdeményezés hagyományteremtő szándékkal indul útjára – és szólal meg ez után minden évben - leróva tiszteletét a város tragikus sorsú nagyjai előtt.

1956. december 8-át az 1956-os forradalom leverését követő legvéresebb sortűzként tartják számon a történészek. 1956. december 8-án, pontosan 11:15 perckor dördültek el az első lövések, amelyek 131 ember életét követelték. A karhatalmisták, a rendőrség épületében tartózkodók és a szovjet erők a harckocsikból tüzeltek a tüntetőkre, sorozatokkal lőtték a menekülőket, nem kímélve az elesett sebesülteket sem. A visszaemlékezők összesen 131 áldozatról írtakNők és gyermekek is életüket vesztették a kegyetlen mészárlásban.

A kezdeményezéshez csatlakozott a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ), a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (POFOSZ) Nógrád Megyei Szervezete, valamint a Promeritum Alapítvány is.

A kezdeményezők ezúton is szeretnének köszönetet nyilvánítani Varga András plébános úrnak, hogy lehetővé tette, hogy a Szent József Acélgyári Plébánián, a salgótarjáni Főplébánián és a Zagyvapálfalvai Jézus Szíve római katolikus templomban az áldozatok emlékéért megszólalnak a harangok.

A filmvetítés célja, hogy méltó módon közelebb hozzuk és megismertessük a Salgótarjánban történt tragikus eseményeket a fiatalokkal. A közös filmnézés mellett további kulturális programokkal is segítünk majd bemutatni a múltat. Reményeik szerint ezek hozzájárulnak majd ahhoz, hogy 1956 történelmét könnyebben és mélyebbre hatóan elsajátíthassák a fiatalok.” - nyilatkozta Jakab Jácint. A Fidelitas alelnöke hozzátette, fontosnak tartja, hogy a múlt eseményeit - mind az ország, mind Salgótarján vonatkozásában - a fiatalok továbbvigyék.

A mi felelősségünk az, hogy 56’ hősei tovább éljenek a szívünkben és a gyermekeink szívében is. Nem engedhetünk 56’ –ból, hisz mi vagyunk 1956 örökösei. Éppen ezért csatlakoztam a december 8-ai városi gyásznap programjaihoz és nagy öröm számomra, hogy a filmvetítésre eddig közel 100 középiskolás jelentkezett. 9.00, 10.00 és 11.00 órakor lesznek előadások a salgótarjáni Apolló Moziban.”- mondta el Jakab Jácint a rendezvényekkel kapcsolatban tartott sajtótákoztatón.

 

2014.12.05.

Kapcsolat