A Külügyi és uniós kabinet vendége volt dr. Suha György

Tiszteletbeli konzul. Legtöbben talán arról sem hallottunk, hogy ilyen tisztség létezik, arról pedig végképp nem, hogy van tiszteletbeli konzuli rendszer, amely épp egy markáns átszervezés alatt áll Magyarországon. A Fidelitas Külügyi és uniós kabinet Párkányi Eszter kabinetvezető és Veisz Márton, frissen kinevezett kabinetvezető-helyettes, azonban meghívta egy előadásra dr. Suha Györgyöt, a tiszteletbeli konzuli tisztviselőkkel való kapcsolattartásért felelős miniszteri biztost, aki egy jó hangulatú és izgalmas előadás keretein belül vezette be a rendezvény résztvevőit a tiszteletbeli konzuli rendszer és hivatás rejtelmeibe.
Miniszteri biztos úr előadását azzal kezdte, hogy elmagyarázta kik is ennek az elsőre furcsán hangzó pozíciónak a birtokosai. Tiszteletbeli konzul, Suha György elmondása szerint egy Magyarországon élő, magyar vagy külföldi állampolgár, akit a tisztség betöltésére a küldő állam nevez ki, de természetesen mindig szükség van a fogadó állam hozzájárulásához is. Hatáskörük általában szűkebb, mint a nagyköveteknek, tevékenységi körük, azonban nagyon hasonló.
 


Suha György elmondta, hogy a tiszteletbeli konzulok általában nem főállásban végzik konzuli tevékenységüket, hiszen tiszteletdíjuk, az esetek túlnyomó részében nincs, vagy igen csekély. Így általában a tisztség viselői a küldő államhoz kötődő lojalitás miatt, vagy a pozícióból fakadó kapcsolati tőke megszerzésének reményében vállalják a konzuli kinevezést.

A magyar kormány az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy átláthatóbb rendszerbe szervezze tiszteletbeli konzuljait és folyamatosan bővítse konzuli hálózatát a világszerte. Jelenleg közel 240 kinevezett tiszteletbeli konzullal rendelkezik Magyarország, amely más országokkal összehasonlítva is egy nagyon kiterjedt hálózat.

Vendégünk kiemelte: hatalmas előnye a tiszteletbeli konzulok megbízásának az, hogy hazánk így jelen lehet konzuljaival a világ megannyi országában, erősítve ezzel a magyar külpolitikát és külgazdaságot. Mindezt úgy, hogy a tiszteletbeli konzulok tevékenységének finanszírozása jóval alacsonyabb terhet ró a magyar államkasszára, mintha minden apró államba nagykövetet küldenénk.

2016.05.06.

Kapcsolat