A fiatalok lehetőségeiről tartott beszélgetést a Fidelitas

Az Országos Választmány első kerekasztal-beszélgetése keretében Dr. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár és dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár tekintette át a 2010 utáni legfontosabb oktatásügyi kormányzati intézkedéseket, majd válaszolt a választmányi tagok kérdéseire.

Dr. Horváth Zita a 2010 utáni időszak egyik legfontosabb eredményeként jelölte meg, hogy a kormány egységes rendszerként kezeli az oktatást, a bölcsődei és óvodai szinttől a felsőoktatásig. Ennek köszönhető, hogy sikerült nem csupán egy-egy intézményre, vagy térségre korlátozódó fejlesztéseket végrehajtani, hanem komplex, rendszer szintű változtatásokat végrehajtani, amelyek közül példaként hangzott el a mindennapos testnevelés bevezetése, a tankerületi rendszer kialakítása, a diákhitel feltételeinek átalakítása és a felsőoktatásban a kancellár intézményének létrehozása.

 
dr. Illés Boglárka szakterületével kapcsolatban azt emelte ki, hogy míg korábban a család- és ifjúságpolitika a szociális területhez tartozott, addig a jelenlegi kormányzati időszakban önálló államtitkárságot kapott a humán tárcán belül és ennek köszönhetően Európában is egyedülálló, komplex családpolitikai és demográfiai stratégia kidolgozása valósulhatott meg. A családi adókedvezmény, a CSOK bevezetése, a GYED és az anyasági támogatás újraszabályozása pedig azért is válhatott sikertörténetté, mert a kormány valós társadalmi igényekre válaszolt, a magyar választók elvárásaihoz igazította a jogszabályokat, szociális támogatásokat. A beszélgetés során külön témakört képeztek a határon túli magyar közösségek támogatását célzó programok, amelyek célja, hogy a kárpát-medencei magyarság egységes, sikeres választ adhasson a XXI. század kihívásaira.
 

2017.09.27.

Kapcsolat