64 éve hagyta el az utolsó fogoly a recski kényszermunkatábort

A Recski Szövetség Egyesület minden évben megemlékezést szervez a „magyar Gulág” helyszínén, melyre idén szeptember 17-én került sor. A megemlékezésen Vincze Géza alelnök képviselte szervezetünket és helyezte el az emlékezés koszorúját.
Az egyesület legfőbb céljának tekinti, hogy széles körben megismertesse - a még élő tanúk elbeszéléséből, tanúságtételéből - az akkori valós helyzetet, aminek teljes feltárása a mai napig sem történt meg.
A szovjet Gulágok mintájára szervezett táborban a bírósági ítélet nélkül odahurcolt mintegy 1500 fogvatartottat minimális létfeltételek között dolgoztatták folyamatosan a kőbányában. A rabokat sokszor állati kegyetlenséggel fenyítették, kínozták, éheztették. Az Államvédelmi Hatóság őrei Rákosi Mátyás, a tábor fennállása alatt regnáló MDP főtitkár utasítására az alábbi jelmondatot tekintették a foglyokkal való bánásmód alaptételének: "Ne csak őrizd, gyűlöld is!"
 
Mivel a táborból senki sem szabadulhatott, létét sikerült teljesen titokban tartani. Mindössze kétszer volt sikeres szökési kísérlet. Michnay Gyulának sikerült eljutnia Bécsig, és a Szabad Európa Rádióban beolvasta 600 rabtársa nevét. A Nyugat ekkor értesült a táborról, a hozzátartozók pedig innen tudhatták meg, hogy szeretteik még élnek. 
 

 
Sztálin halála (1953. március 5.) után a miniszterelnökké kinevezett Nagy Imre a többi internálótáborral együtt ezt is megszüntette. Az épületeket, tornyokat és kerítéseket ledózerolták, és lényegében semmi sem maradt meg belőlük. A tábor helyét a rendszerváltás után sikerült beazonosítani, egy-két épületet pedig helyreállítottak a túlélők elbeszélése, illetve a meglévő fényképek alapján.
 
A táborban meghaltak és meggyilkoltak tömegsírját azonban a mai napig nem sikerült megtalálni.
 
Az 1996-ban felavatott Recski Nemzeti Emlékpark a hírhedt recski kényszermunkatábor volt rabjainak állít emléket, ahol megtekinthető az őrtorony, a rabok elszállásolására épített barakk, valamint a tábor szögesdrótkerítésének egy része.
 

2017.09.21.

Kapcsolat