Az Obcansky Institut nyári szabadegyetemén jártunk

2017. június 16-19. között rendezte meg nyári konzervatív politikai egyetemét a prágai székhelyű Obcansky Institut (Polgári Intézet) a lengyel határ melletti kis városban, Broumovban. A Fidelitas résztvevőin kívül érkeztek még Lengyelországból, Kaliforniából, Horvátországból, Bosznia és Hercegovinából valamint Szlovéniából is. Mintegy 20 fiatal vett részt a programban, így magyar részről az 5 fős csapat jelentős képviseletnek számított.

A szombati napon a nyári egyetem a Polgári Intézet vezetője, Roman Joch előadásával kezdődött meg, aki a konzervatív eszme történeti kialakulásáról, annak kihívóiról és alapvető értékeiről tartott először előadást. A második előadást szintén ő tartotta, ennek témája az volt, hogyan tudott győzni Donald Trump az amerikai elnökválasztáson, milyen demográfiai háttere volt a két jelölt szavazótáborának. Ezután körbevezetést tartottak a program helyszínéül és a résztvevők szálláshelyéül is szolgáló monostorban. Délután az intézet programigazgatója, Matyas Zrno tartott előadást a Közel-Keletről. Este a monostor alatti borospincében tartottak borkóstolót.


Vasárnap a bécsi egyetem történész professzora, Lothar Höbelt tartott előadást a 2000-es évek elejének osztrák politikai helyzetéről, az FPÖ és az ÖVP történetéről.

 

2017.06.26.

Kapcsolat