A Fidelitas kiáll az olcsóbb internet mellett

A Fidelitas arra kéri a kormányt, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az internet általános forgalmi adója 5 százalékra csökkenjen jövő januártól - közölte Falusi Vajk, a szervezet országos alelnöke csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.
Falusi Vajk azt mondta: erre azért van szükség, mert az Európai Bizottság (EB) nem támogatja a könnyítést.
Fontos határozottságot mutatni az adópolitika terén, nehogy Brüsszel itt is túlterjeszkedjen a hatáskörén - szögezte le.
Felidézte, hogy az EB csak 2015-ben háromszor függesztett fel adóztatással kapcsolatos kormányzati intézkedéseket, és a társasági adó csökkentését is "kemény nemzetközi bírálatok" érték. 

Ezek a támadások arra ösztönzik a Fidelitast, hogy támogatásáról és segítségéről biztosítsa a kormányt az olcsó internetezés érdekében emelte ki. Közölte: a szervezet hétvégi kongresszusán nyilatkozatot fogadtak el, ebben üdvözölték a kabinet eddigi intézkedéseit, amelyek az internet minél szélesebb körű elérhetőségét hivatottak megkönnyíteni. Megemlítette a gerinchálózat fejlesztését, az áfa 18 százalékra csökkentését, és a kedvezményes alapcsomag bevezetését is. Mindezeket a lépéseket példaértékűeknek nevezte Falusi Vajk.

Amennyiben jövőre 5 százalékra csökkenne az áfa, úgy Magyarországon lenne a legkisebb az Európai Unióban, és huszonkét milliárd forint maradna a családoknál, vállalkozásoknál. Az internet ára csaknem 20 százalékkal alacsonyabb lenne, mint 2016-ban. A téma azért is fontos, mert beletartozik abba a körbe, amelyért elindult a Nemzeti Konzultáció. A Fidelitas az olcsóbb internet pártján áll és arra kéri a magyar embereket, hogy véleményük kifejezésével ők is tegyenek így. A fiataloknak az egyik legfontosabb kérdés, a szabad és olcsó internethasználat, mondta Falusi Vajk.

(Forrás: MTI)

2017.05.25.

Kapcsolat