Beszámoló az European Democrat Students (EDS) oslói tanácsüléséről

Az European Democrat Students (EDS) oslói tanácsülésének központi témája az Északi-sark és az Európai Unió kapcsolata volt. A Fidelitast Párkányi Eszter külügyi kabinetvezető és Losonci Gergely, a külügyi kabinet tagja képviselték.
Szerda este a King’s College London professzorát hallgathatták meg delegáltjaink, aki a Brexitről és annak következményeiről, valamint a kétsebességes Európa koncepciójáról tartott előadást vacsora után. A fogadó szervezet, a Hoyres Studenter elnöke és külügyi titkára, valamint az EDS elnöke köszöntötték a résztvevőket. 
 
Másnap, csütörtök délelőtt a résztvevők ellátogattak egy vikinghajó múzeumba, a csoport másik fele pedig városnézésen vett részt. A két csoport a norvég parlamentben, a Stortingetben találkozott, ahol egy rövid körbevezetés után egy képviselőnő, Heidy Nordby Lunde előadását hallgathatták meg Norvégia társadalompolitikai helyzetéről, majd Roland Freudenstein, a Wilfried Martens Központ politikai igazgatójával az északi-sarki helyzetről beszélgettek. 
 

 
Pénteken a Norvég Olajtársaság székházában és a Norvég Hajótulajdonos Szövetség székházában szakértők és politikusok beszéltek a két legfontosabb norvég iparág, az olajipar és a halászat helyzetéről. Ezek után az EGK és EU ügyekért felelős miniszter tartott beszédet. A program a Hoyre pártszékházában folytatódott a különböző munkacsoportok üléseivel. 
 
Szombaton került sor a tanácsülésre, melyen vita nélkül, egyhangúlag szavazták meg a Losonci Gergely által benyújtott fidelitasos javaslatot. 
 

2017.05.10.

Kapcsolat