Ismerjük meg szomszédainkat - Beszélgetés Orosz Örssel Felvidékről

Május 2-án a Fidelitas Nemzetpolitikai Kabinetjének vendége a felvidéki származású magyar geográfus Orosz Örs volt. Örs nevéhez fűződik többek között a Gombaszögi Szabadegyetem, valamint a Kétnyelvű Dél-Szlovákiáért Mozgalom. A közel kétórás beszélgetés alatt érintettük a közélettel, politikával, kétnyelvűségért folytatott harccal kapcsolatos témaköröket. Az este folyamán őszinte párbeszéd alakult ki Örs és a hallgatóság között. A beszélgetés moderátora Mohácsy István, a Fidelitas Nemzetpolitikai Kabinetjének a tagja volt.
A kerekasztal-beszélgetésre közel húsz fidelitasos fiatal látogatott el, akik jelenlétükkel és a beszélgetés alatti aktivitásukkal megtisztelték Örsöt és a szervezőket is. A beszélgetés elején Örs részletesen beszámolt fiatalkoráról, betekintést nyerhettünk abba, hogy melyek voltak azok a benyomások, amelyek az aktív közéleti tevékenységhez vezették őt. Beszámolt egyetemista éveiről, mely időszak alatt a prágai egyetem Ady Endre Diákkörének alelnöke, majd pedig elnöke volt. Ezután megosztotta a hallgatósággal a Kétnyelvű Dél-Szlovákiáért Mozgalom jelenlegi munkásságával kapcsolatos információkat. Előadását az általuk készített videókkal színesítette, így még jobban tudta szemléltetni, hogy milyen akciókkal próbálják őrizni és oltalmazni a magyar nyelv és kultúra kincseit a felvidéki magyarlakta területeken.

A beszélgetés során beszámolt a szlovákiai magyarok aktuálpolitika eredményeiről is. Betekintést nyerhettünk a Magyar Közösség Pártja jelenlegi és jövőbeli terveibe. A beszélgetés végén a magyar nyelv és kultúra megmaradásért folytatott harcról számolt be a hallgatóságnak, valamint a gombaszögi szabadegyetem múltbéli, jelenbeli és jövőbeli eseményeiről adott részletes tájékoztatást.

A jelenlévők egy nagyon jó hangulatú beszélgetésen vehettek részt, a résztvevők kérdéseket is feltehettek vendégünknek.

A Nemzetpolitikai Kabinet célja, hogy a jövőben még több ehhez hasonló színvonalú beszélgetést szervezzen.
 

2017.05.09.

Kapcsolat