Az ENSZ adatai is ellentmondanak az LMP-nek

A Kormány egyértelmű célokat fogalmazott meg a fiatalok helyzetének javítása érdekében: a családalapítás és az otthonteremtés, valamint a munkához jutás segítését. A Magyar Ifjúság Kutatás 2016 - az LMP észrevételeivel ellentétben – arról szól, hogy mely területeken ért el jelentős változásokat a Kormányzat és hol vannak még fontos tennivalók.
Kiemelkedő kormányzati cél volt, hogy a fiatalok munkához juthassanak. Az elért eredmények között – az előzetes célokkal összhangban – a Kutatás bemutatja, hogy sokkal többen dolgoznak a fiatalok közül, mint korábban. Míg 2008-ban és 2012-ben a három legégetőbb probléma között volt a munkanélküliség, addig 2016-ban az 5 legfontosabb probléma között sem szerepelt. Magyarországon az ifjúsági munkanélküliség az európai uniós átlag alatt van, a legfrissebb adatok szerint 11,9 százalék.
 
A fiatalok saját anyagi helyzetüket a 2012-es kutatási eredményekhez képest sokkal kedvezőbben ítélik meg, és csökkent azok aránya is, akiknek hónapról hónapra anyai gondjaik vannak.
 
A családalapítás, otthonteremtés a fiatalok életében későbbre tolódott az elmúlt években. Ez a trend a világ minden országában megfigyelhető. A KSH adatai azonban azt mutatják, hogy az elmúlt 20 évben éppen most a legmagasabb a házasságkötések száma Magyarországon, azok körében pedig, akik még nem kötöttek házasságot, jelentősen megnőtt a házasságot tervezők aránya.
 
Az LMP kivándorlással kapcsolatos állításainak a Kutatás mellett az ENSZ adatai is ellentmondanak. A Kutatás semmilyen emelkedést sem mutatott azon fiatalok körében, akik külföldön szeretnének szerencsét próbálni. Az ENSZ adatai szerint pedig a V4 országok közül Magyarországnak van a legalacsonyabb migrációs mutatója.
 
A Fidelitas üdvözli, hogy a Kormány a Kutatás eredményeit figyelembe véve aktualizálja a fiatalokkal foglalkozó stratégiáját, a STRAFI-t. A fiatalokkal folyamatosan foglalkozni kell, az egy "sohavégetnemérős" feladat.

A fotó illusztráció. Forrás: http://www.refradio.eu/

2017.02.14.

Kapcsolat