20 éves a Fidelitas

Több mint 600 fiatallal közösen ünnepelte 20. évfordulóját Magyarország és Közép-Európa legnagyobb politikai ifjúsági szervezete. A rendezvényen beszédet mondtak fideszes politikusok, miniszterek és külföldi társszervezeteink képviselői is.
A Fidelitas alapításának huszadik évfordulóját ünnepelte szombaton az Iparművészeti Múzeumban. A rendezvény elején bemutattunk egy kisfilmet, mely az elmúlt két évtized fontos pillanatait elevenítette fel, és megszólaltak benne a Fidelitas korább elnökei, valamint a jelenlegi elnök is.

Gyürk András, a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője úgy fogalmazott, irigyli a Fidelitas jelenlegi tagjait, mert komoly kihívás előtt állnak: megküzdhetnek a szabadságért. Az egyén mindenhatóságát hirdető "liberális politikai korrektség" időszaka lezárul - vélekedett, hozzáfűzve: a meccs azonban még nincs "lefújva", ezért tenni kell annak érdekében, hogy újra a szabadság érvényesüljön. Arra kérte a Fidelitas tagjait, hogy álljanak ki a vélemény és gondolat szabadságáért.

Megfelelő nyelven kell megszólítani a mai fiatalokat, kicsalogatva őket az apolitikusság "elefántcsonttornyából" - jelentette ki Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. Rogán Antal a résztvevőkhöz szólva azt mondta, ez az ő küldetésük. A miniszterelnök üzenetét tolmácsolva kiemelte: "öregeket a tanácsba, fiatalokat a csatába" kell küldeni. Szintén Orbán Viktort idézve közölte: nincsenek elveszett generációk, csak "csendesebbek" és "hangosabbak". Az útkeresés, az elveszettség érzése természetes, de minden generációnak van küldetése - nyomatékosította a miniszter. A II. világháború utáni generáció újjáépítette Európát. 1956-ban volt Magyarországon egy olyan generáció, melynek az volt a küldetése, hogy harcoljon a függetlenségért, s bár a túlerővel szemben nem győzhetett, de ők verték be az első szöget a kommunizmus koporsójába, hogy majd a Fidesz alapító generációja 1989-ben, újabb nemzedékként beverje a koporsóba az utolsó szöget – fogalmazott. Szavai szerint azon az ösvényen kell tartani az országot, amelyen 2010-ben elindult. Rogán Antal úgy fogalmazott, "egy pillanatra sem" szabad elhinni, hogy lehet olyan baloldali kormány, amely jó. A migrációs válságról szólva a tárcavezető azt mondta, az csak előhangja egy sokkal nagyobb krízisnek.


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter videó üzenetében a Fidelitashoz kötődő kellemes élményeit, egyebek mellett a nyári táborokat idézte fel.

Ágh Péter beszédében a közösségépítés fontosságára hívta fel a figyelmet. A közösség építésén keresztül hozzájárulunk hazánk építéséhez; az fűz bennünket össze, hogy jó és maradandó dolgokat akarunk alkotni. Ez adta az erőt, hogy 20 éven keresztül meg tudtunk maradni – fogalmazott a Fidesz országgyűlési képviselője. A szervezet korábbi elnöke aláhúzta, a Fidelitas közösségének nemcsak története van, de jövője is.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a rendezvényre küldött, más által felolvasott üzenetében azt kívánta, hogy folyamatosan növekedjen a Fidelitas, amelyben az egyéni érvényesülésnél fontosabb a közösség ereje.

Fürjes Balázs, egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos szavai szerint "a Fidelitas a szabadság sodrásával született". Fürjes Balázs az ifjúsági szervezet egyik alapítója beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a Fidelitas 20 évesnél 6 vagy 8 évvel is idősebb lehet, mert a szervezetet alapító fiatalok már 1988 óta részt vesznek a közéletben, így a szervezet alapítása nem előzmény nélküli. A Fidelitas az én értelmezésemben a szabadság sodrásában született, és a szabadság volt az a kapocs, mely összekötött mindannyiunkat – fogalmazott a kormánybiztos.


Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke arról beszélt: bíznak benne, hogy le fog áldozni a "politikai korrektség" időszaka. A Fidelitasról szólva azt hangoztatta, hogy a szervezetnek vannak reményei. Gulyás Gergely is megjegyezte, hogy közelíteni kell a fiatalokhoz a polgári politikát. Felidézte, 1996-ban, amikor bátor kezdeményezéssel a fiatalok létrehozták a Fidelitast, akkor a Fidesz ellenzékben volt, a polgári oldal pedig széttöredezett állapotban, és a hatalom megszerzésének esélye is rendkívül távolinak látszott. Hozzátette, ehhez képest csak másfél évnek kellett eltelnie, és az első, bizonyos értelemben a második polgári kormány megalakulhatott. A Fidesz alelnöke szerint ebből is látszik, hogy milyen fontos volt akkor a fiatalok politikai szerepvállalása.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere azt emelte ki, hogy a Fidelitas tagjai "tolmácsok", akik segítenek közvetíteni a kormány és a fiatalok között. Balog Zoltán arról beszélt, hogy hazánkban évről évre növekszik a fiatalok foglalkoztatottsága, és a V4-ek közül a második legalacsonyabb a fiatalok munkanélkülisége. Kitért arra is, hogy 20 közösségi teret nyitottak az elmúlt hónapokban.


Sebastian Kurz, Ausztria külügyminisztere, a Junge Volkspartei elnöke és Paul Ziemiak, a Junge Union Deutschlands elnöke videóüzenetben, míg Javier Hurtado Mira, a DEMYC elnöke, Daniel Valentine, a szlovén Nova Generacija SLS elnöke és Maria Pardal, a spanyol Nuevas Generaciones külügyi vezetője személyesen is köszöntötték a Fidelitast a 20. jubileum alkalmából.


Böröcz László, a Fidelitas elnöke úgy értékelt, az 1998-2002 közötti kormányzás visszaadta Magyarország jövőbe vetett hitét, 2010 után pedig "újra elkezdődött valami". Egy ország, mely korábban kiszolgáltatott és gyenge volt, most újra saját lábára állt, és magabiztosan érvel egy régi, elfelejtett, azért újnak tűnő igazság, a valóság mellett – tette hozzá. Megjegyezte, ma már nem azt kérdezik tőlünk, hogy miért csináljuk másként, hanem azt, hogy tudtátok megoldani. A titok, hogy vezetőink nem ideákat kergetnek, hanem válaszokat keresnek – szögezte le. Aláhúzta, az átalakuló világban hazánk 2010 óta stabil, biztos pontnak számít.

Böröcz László, a szervezet elnöke felhívta a figyelmet arra, a Fidelitas ma Magyarország, és Közép-Európa legnagyobb politikai ifjúsági szervezete, több ezer tagja van, és ott van az ország több száz településén.

A mi feladatunk, hogy felébresszük azokat, akik még mindig lázálmokat kergetnek, vagy már álmaik sincsenek – hangsúlyozta a Fidelitas elnöke. A rendszerváltoztatás generációjának meg kell fogalmaznia, hogy milyen világban szeretne élni, nekünk pedig meg kell hallgatnunk őket, el kell nyernünk bizalmukat, és be kell bizonyítani, hogy méltók vagyunk rá – fogalmazott.

„Ma is sokan vagyunk, akik úgy érezzük, hogy tennünk kell Magyarországért, és a szűkebb közösségünkért is. A miniszterelnök és a polgári jobboldal továbbra is számíthat ránk, csak úgy, ahogy a következő generáció fiataljai” – zárta beszédét a Fidelitas elnöke.


Az előadók közül többen is érintették a szólásszabadság kérdését, és úgy vélekedtek, ki kell mondani a problémákat.

A 20. születésnapi tortát Ágh Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője, a szervezet korábbi elnöke, Böröcz László, a Fidelitas elnöke, Gyürk András, a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Maria Pardal, a Nuevas Generaciones külügyi vezetője Fürjes Balázs, a budapesti olimpiai és paralimpiai pályázat vezetője vágta fel.

 

Forrás: mti.hu-fidesz.hu-fidelitas.hu

2016.12.11.

Kapcsolat