V. Németh Zsoltot és dr. Bartus Gábort látta vendégül az FFK

A mi jövőnk – fenntartható fejlődési keretstratégia: állapot, tények és remények... A Fidelitas Fenntartható Fejlődés Kabinet 2016. november második felében tartotta az őszi szezon 5. Fenntartható fejlődési estjét az Aulich Ifjúsági Klubban, melynek vendége volt V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, valamint dr. Bartus Gábor, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára, egyetemi adjunktus.

„Felelősséget viselünk utódainkért, ... A természeti erőforrások, ... amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége."

(részlet a Magyar Alaptörvényből)

 

A Fenntartható fejlődési est témája a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia első előrehaladási jelentése 2013–2014 dokumentum értékelése volt, amely a 2008-ban alakult Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács által 2013-ban közreadott Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia című dokumentum elfogadása óta eltelt idő eredményeit mutatja be. A meghívottakat Ary Tamás kabinetvezető és dr. Kerényi-Nagy Viktor szakterületi vezető kérdezte a Jelentésről, a Kormány által elért eredményekről, a további lehetőségekről és célokról.

Dr. Bartus Gábor részletesen bemutatta a Kabinet hallgatóságának a Keretstratégia elméleti-kutatási és politikai vonatkozásait, V. Németh Zsolt államtitkár pedig a Jelentés szakpolitikai és gyakorlati oldalát.

Megtudhattuk, hogy a Keretstratégia négy nemzeti erőforrás – az emberi, a társadalmi, a környezeti és a gazdasági – mentén épül fel. A Keretstratégia a 2012–2024 közötti időszakra készült és a Tanács kétévente jelentést készít az Országgyűlés számára. A tárgyalt Jelentés a négy erőforrást részletesen tárgyalja azok célkitűzései szerint, bemutatja a 2014-es állapotukat, valamint ezen állapotokra adott társadalmi és kormányzati válaszokat. 

A Jelentés a nemzeti erőforrások állapotának méréséhez 16 kulcsindikátort vizsgál, ezeknek a fele (pl. várható élettartam, csökkenő szegénység, a levegő csökkenő szilárd-szennyezőanyag tartalma, növekvő foglalkoztatottság) javuló tendenciát mutat.

A kerekasztal beszélgetésen téma volt a magyar nemzet demográfiai kérdése, az egészségügyi rendszer fenntarthatósága, az elvándorlás problémája, az életszínvonal, a közfoglalkoztatottság lehetőségei és határai, az oktatás állapota, a vízstratégia, az erdősültség, az állati- és a növény genetikai értékünk megőrzése, valamint a zöld- és barnamezős beruházások kérdései.

A Fenntartható fejlődési estek rendezvénysorozat januárban folytatódik. A Kabinet köszöni az együttműködést az országos vezetőségnek, a partner kabineteknek és a partner Fidelitas csoportoknak és az aktív fidelitasosoknak, akik fontosnak tartják a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem ügyét. A kabinet továbbra is szeretettel lát csapatában minden ifjút Kárpát Haza bármely részéről.

 

2016.11.30.

Kapcsolat