Kapjon végre ’56-os emlékművet Angyalföld!

Böröcz László, a Fidelitas elnöke és dr. Both Hunor, a XIII. kerületi Fidelitas elnöke közös nyilatkozatban teszik fel a kérdést: miért nem állíttatott ’56-os emlékművet a rendszerváltás óta eltelt 26 évben Tóth József, XIII. kerületi polgármester?
A Fidelitas elfogadhatatlannak tartja Havas Szófia, volt MSZP-s országgyűlési képviselő orosz állami televíziónak adott nyilatkozatát, amiben azt mondta, hogy az 1956-os forradalmárok házról házra járva keresték a kommunistákat és a zsidókat, és „a forradalom nem törhetett volna ki a CIA által kiképzett, volt nácikból álló diverzánsosztagok nélkül.” Megdöbbentőnek tartjuk, hogy 26 évvel a rendszerváltás után létezik olyan közszereplő hazánkban, aki meggyalázva az ’56-os hősök emlékét az orosz állami televízióban igyekszik lejáratni Magyarországot.

A Fidelitas fennállása óta következetesen azt az álláspontot képviseli, hogy egy nemzet akkor lehet igazán erős, ha vannak olyan közös értékei, amelyeket valamennyi polgára magáénak tud érezni – pártállástól függetlenül. Véleményünk szerint az 1956-os forradalomnak olyan közös értékünknek kellene lennie, ami összeköt, és nem szétválaszt minket.

1956-ban Angyalföldön is szembe szálltak a szabadságszerető magyarok az önkényuralommal, a legerősebb fegyveres ellenállás a Rákos-patak közelében alakult ki. Korabeli dokumentumok szerint hat felkelőközpont alakult ki: az akkori Mautner Sándor utcai általános iskolában, a József Attila Kultúrházban, a Rákos-patak mellett, az úgynevezett Gödör és környékén, az angyalföldi vasúti pályaudvarnál és a ládagyárban. A felkelők vezetőit, Csizmadi Ferencet és Viskovics Jánost, valamint két forradalmárt, Törzsök Gézát és Balázs Ferencet is kivégezték a szovjet tankok árnyékában ismét hatalomra jutott kommunisták. Szomorúan tapasztaljuk, hogy emléküket ma sem őrzi sem szobor, sem emléktábla a XIII. kerületben, pedig 26 év telt el a rendszerváltás óta.

Hogyan fordulhat az elő, hogy a több mint 120 ezer fős XIII. kerületben a mai napig – pár emléktáblát leszámítva – nincs 1956-os emlékmű, miközben Lukács György szobra továbbra is a Szent István park közepén állhat? Hogyan fordulhat elő, hogy a szocialista szellemiséget megtestesítő Munkások nevű szobornak helye van a Váci úton, ’56-ban a kerületi harcok során a magyar szabadságért fiatalon az életüket áldozó hősöknek pedig nincs? Az az oka ennek, hogy Tóth József, szocialista polgármester és a kerület szocialista vezetése egy platformon van Havas Szófiával, aki ellenforradalomnak nevezte ’56-ot? A XIII. kerületiek jogosan érezhetik úgy, hogy Önök miközben a forradalom dicsőségéről zengnek ódákat ünnepi rendezvényeiken, a lelkük mélyén továbbra is ellenforradalomként vélekednek 1956-ról.

Az Fidelitas országos és XIII. kerületi szervezete felszólítja Polgármester Urat és a kerület szocialista vezetését, hogy oszlassa el a kételyeket, és nyugtassa meg a XIII. kerület közvéleményét azzal, hogy konkrét lépéseket tesz annak érdekében, hogy Angyalföld – 26 évvel később, mint kellett volna – kapjon végre egy ’56-os emlékművet, amivel méltó emléket állít a kivégzett forradalmi vezetőknek, forradalmároknak és a kerületben a magyar szabadságért harcoló hősöknek.

Budapest, 2016. november 9.

Böröcz László, a Fidelitas elnöke
dr. Both Hunor, a XIII. kerületi Fidelitas elnöke
 

Fotó: az egyik egykori felkelőközpont, a Rákosi Mátyás Kultúrház (ma József Attila Művelődési Központ)

2016.11.09.

Kapcsolat